Prve potpuno “suhe” elektromehaničke kočnice za vozila

Prve potpuno “suhe” elektromehaničke kočnice za vozila

Sustav "dry brake-by-wire" oslanja se na elektromotore postavljene uz same kotače, eliminira potrebu za hidrauličnom tekućinom i omogućava bolju kontrolu nad upravljanjem automobila

Njemačka tehnološka kompanija ZF Friedrichshafen, koja osmišljava i razvija tehnologije za autoindustriju, predstavila je potencijalno revolucionaran sustav kočenja, prvi koji je u svojoj osnovi potpuno elektromehanički. Njihovo rješenje eliminira potrebu za hidrauličnim sklopovima i tekućinom, pa je tako potpuno “suh”, a oslanja se na elektronički sustav koji prenosi signal od papučice do samih kočnica na glavčinama kotača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Dry brake-by-wire”

Sustav za “suho kočenje preko žice” prvi je takav u svijetu, namijenjen je naprednim vozilima s umreženim elektroničkim sustavima, a otvara vrata za brojne primjene i nove načine kontrole i upravljanja vozilima, smatraju u ZF-u. Inovacija je usklađena s aktualnim trendovima razvoja povezanih i softverski definiranih automobila, pa će i njihovim dizajnerima te inženjerima dati više slobode u primjeni, nego što je to slučaj kod hidrauličnih kočnica.

Umjesto da silu kočenja stvara hidraulična tekućina, pa je prenosi do kočionog sklopa, u ovom slučaju signal se od papučice prenosi žicom. Na kraju te žice nalaze se elektromotori, koji stvaraju potrebnu silo kočenja i prenose je na kočione pločice. Iz ZF-a tvrde da ovakvo rješenje omogućava snažnije kočenje, brže zaustavljanje, bolju regeneraciju energije i niže troškove održavanja.

Primjerice, u slučaju naglog automatskog kočenja, s brzine od 100 km/h sustav “dry brake-by-wire” zaustavit će isti automobil i do 9 metara prije nego što bi ga zaustavio konvencionalni hidraulični sklop kočnica. U slučaju električnih automobila, prednosti su još očitije, budući da ova inovacija nudi i do 17% više povrata energije u baterije, recikliranjem viška kinetičke energije pri kočenju.

Sustav ima i ekoloških prednosti – svaka kočnica optimizira svoj rad pa omogućava niže trošenje pločica i samim time manje emisije štetnih čestica u okoliš. K tome je i jeftiniji za ugradnju od klasičnih sustava, pa će proizvođačima vozila donijeti dodatne uštede. Za sada nema informacija o tome hoće li ga, i kada, netko od njih početi i ugrađivati u nove automobile.

YouTube MP3 - Hotmail
1