Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12,6 godina

Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12,6 godina

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je analizu aktualne situacije sa starošću vozila u Europi. Trend pokazuje da se prema istoku kontinenta voze sve starija vozila, najstarija trenutačno u Estoniji, Litvi i Grčkoj

Austrija trenutačno ima najmlađu flotu vozila u Europskoj uniji, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), donijevši podatke i za sve ostale zemlje EU. Ne uračunamo li Ujedinjeno Kraljevstvo, koje više nije dijelom EU, a diči se prosječnom starošću automobila od 8 godina, na prvom mjestu ljestvice nalazi se Luksemburg s tek 6,4 godine prosječne starosti, a slijedi ga Austrija s prosječnom starošću automobila od 8,2 godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Većina zemalja ima prosječnu starost automobila između 9 i 14 godina. Na samom začelju ljestvice nalaze se Grčka (15,7 godina), Estonija (16,7 godina) te Litva (16,9 godina). Priložena infografika jasno pokazuje da se prosječna starost automobila, ali i kamiona, autobusa i kombija, povećava kako se krećemo prema istoku kontinenta.

Hrvatska, i geografski ovdje smještena otprilike u sredini, tek je nešto malo lošija od prosjeka EU. Hrvati voze prosječno 12,6 godina stare osobne automobile, dok je europski prosjek 10,8 godina. Kad je riječ o kombijima, u Hrvatskoj su oni stari prosječno 10,6, a u EU 10,9 godina.

Analiza je pokrila i teretne kamione, čija je prosječna starost u Hrvatskoj 14,9, a u EU 12,4 godina, te autobuse koji su kod nas stari u prosjeku 11,9, a na razini Europske unije 11,4 godine.

Podijeli:
1