Propao projekt solarnog automobila njemačkog Sono Motorsa

Propao projekt solarnog automobila njemačkog Sono Motorsa

Budućnost (ni)je solarna? Njemački startup koji je razvijao solarni električni automobil napustio je projekt, unatoč tomu što su za svoje ideje imali mnogo investicija i prednarudžbi

Njemački startup Sono Motors posljednjih je godina radio na razvoju električnog automobila Sion, čija bi glavna karakteristika bila solarno punjenje ugrađenih baterija. Kompanija, sa sjedištem u Münchenu, izradila je bila prototip tog automobila, obećavala širenje ponude na dostavna vozila, kombije, kamione i autobuse, pa na temelju svojeg razvoja primila oko 50 milijuna eura u najavljenim narudžbama i 330 milijuna eura u investicijama. Samo za njihova osobna solarna električna vozila interes je pokazalo više od 45.000 kupaca, koji su već ubilježili svoje prednarudžbe i rezervacije Siona – no, sada je cijela stvar propala.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nedovoljno investicija za proizvodnju

Iz kompanije su na svojem blogu objavili tužnu vijest za sve zainteresirane, ali i za svojih 300-tinjak zaposlenika. Navodeći kao razloge za gašenje projekta financijsku nesigurnost na tržištu, kažu da će projekt solarnih automobila biti zaustavljen, a kompanija će uvesti stroge mjere štednje. One uključuju gašenje oko 300 radnih mjesta i fokusiranje na druge, isplativije, poslovne pothvate.

Sono će tako ostati vjeran svojoj krilatici “budućnost je solarna”, koju i dalje ističu na stranicama, pa će se baviti samo razvojem solarnih panela. Neki od njih bit će namijenjeni ugradnji na vozila – samo ne na vozila vlastite proizvodnje.

Kad je riječ o propalom projektu Sion, istaknuto je da su izradili 18 validacijskih prototipa, kojima su dokazali da koncept funkcionira u praksi. No, sve je zaustavljeno prije nego je mogla započeti predserijska proizvodnja. Sono nije, kažu njegovi osnivači, uspio uvjeriti nove investitore da ulože u ovakav projekt u današnjem ekonomskom okruženju. Budući da značajno ovise o kapitalnim investicijama, pa i mogućim državnim potporama koje su izostale, električnog solarnog automobila u njihovoj izvedbi na tržištu neće biti. Kupcima, koji su uplatili pologe za svoje automobile, obećavaju vratiti novac kroz naredne dvije godine, u ratama.

YouTube MP3 - Hotmail
1