Projekt Omega – Lotus i Williams spremaju konkurenta astonovom modelu Valkyrie?

Projekt Omega – Lotus i Williams spremaju konkurenta astonovom modelu Valkyrie?

Proizvođač sportskih automobila Lotus te Williams Advanced Engineering su službeno potvrdili stvaranje novog strateškog partnerstva u kojem će ove dvije strane zajedničkim snagama raditi na “istraživanju i razvoju naprednih tehnologija pogona.” Što to točno razvijaju, odnosno koji su im glavni ciljevi za sada nije poznato, no pojedini izvori, koji se pozivaju na insajdere, tvrde kako je cilj razviti tzv. hiperautomobil s kojim bi konkurirali astonovom modelu Valkyrie.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Britanski Autocar tvrdi kako se razvoj tog automobila vodi pod kodnim imenom Omega te da će se raditi o modelu s električnim pogonskim sklopom. S obzirom da će nositi lotusovu značku dotični model će morati zadovoljiti određene kriterije, među kojima se ponajviše ističe relativno mala masa vozila. Upravo tu na scenu stupaju williamsovi stručnjaci koji se moraju pobrinuti na hibridni pogonski sklop bude što je moguće lakši.

Točnije, Williams će prvenstveno biti zadužen za električne sustave, uključujući i baterije. Nadalje, vjeruje se da će Omegu pokretati barem dva električna motora te da će imati pogon na sva četiri kotača. Napredne baterije bi mu trebale omogućiti i značajniju električnu autonomiju od preko 400 km, a vozilo će podržavati i sustav brzog punjenja.

Autocar tvrdi kako Omega neće biti predstavljena barem dvije godine, a vjeruje se da će suradnja između ovih partnera biti šira.

1