Projekt Bloodhound namjerava brzinske rekorde obarati na ekološki način

Projekt Bloodhound namjerava brzinske rekorde obarati na ekološki način

Sve što im treba jest, kažu, 10 milijuna funti. S tim će iznosom okupiti tim, ponovno pokrenuti projekt obaranja brzinskih rekorda ali i prebaciti pogon na sintetička goriva s neto nultim emisijama

Ako Teslin Model S, obiteljski sedan s pet vrata, može postići 348 km/h, zašto onda jedan od najbržih automobila na svijetu ne bi mogao dostići i 1.300 km/h – zapitali su se to vjerojatno aktualni vlasnici vozila poznatoga kao Bloodhound LSR (Land Speed Record). To vozilo pokretano je avionskim Rolls-Royceovim turboventilatorskim motorom iz mlažnjaka Eurofighter, a u namjeri da se njime sruši brzinski rekord vozila Thrust SSC (SuperSonic Car) od 1.228 km/h spriječile su ga financijske poteškoće.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvo 8, pa 10 milijuna

Bloodhound LSR već je duže vrijeme na prodaju, ne samo kao automobil već kao cijeli projekt, koji ima potencijala postati i prvi automobil brži od 1.000 milja na sat (1.609 km/h). Za ovako nešto potrebno je bilo, prema ranijim procjenama, oko 8 milijuna funti, koje vlasnici i dalje nisu pronašli. I dalje su, kažu, u potrazi za investitorom koji bi oživio projekt, no sada nude i novi zaokret u svojem pothvatu.

Namjeravaju, naime, pretvoriti Bloodhound u vozilo bez štetnih emisija pa s takvime obarati rekorde. Za ovo im sada navodno treba investitor koji je spreman uložiti 10 milijuna funti. Potvrdio je to aktualni šef projekta Stuart Edmondson u Goodwoodu, za portal Driving.co.uk. “Ne treba nam milijarder, već osoba koja u banci ima 11 milijuna funti. U tom slučaju može si priuštiti ulaganje od 10 milijuna u ovaj projekt”, poručio je.

Trenutačno se Bloodhound nalazi u prostorima muzeja transporta u Coventryju, a ekipa koja stoji iza projekta pokriva njegov “hladni pogon” dok čeka svježi kapital za nastavak rada. Edmondson smatra kako bi se spomenuto ulaganje investitoru vratilo, samo jer bi novo obaranje brzinskog rekorda donijelo velik publicitet. K tome, ako bi se ono zaista ostvarilo bez štetnih emisija, na primjer korištenjem sintetičkih goriva, privuklo bi i pozornost onih kojima je zaštita okoliša jedan od fokusa.

YouTube MP3 - Hotmail
1