Prodaje se Maybach izrađen po narudžbi Muammara al-Gaddafija

Prodaje se Maybach izrađen po narudžbi Muammara al-Gaddafija

Nekadašnji libijski revolucionar i dugogodišnji vladar pred kraj svoje vladavine naručio je ovaj primjerak prerađenog i posebno opremljenog Maybacha, no nikada ga nije preuzeo. Sada vozilo traži novog vlasnika

Prije nešto više od 10 godina kompanija Xenatec počela je prerađivati Maybachove limuzine u coupé izvedbe, uklanjajući im stražnja vrata i dorađujući neke dodatne detalje. Tako je nastao model Xenatec Maybach 57S Coupé, kojih je trebalo biti izrađeno 100 komada. U konačnici izrađeno ih je tek osam, a jednoga od njih – serijskog broja 004 – za svoje je potrebe i prema svojem guštu naručio pokojni libijski poglavar Muammar al-Gaddafi. Bilo je to 2010. godine, nekoliko mjeseci prije nego je njegov režim svrgnut, a on ubijen u listopadu 2011. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako Gaddafi nikada nije uspio preuzeti svoj Maybach izrađen i dorađen po narudžbi, što spomenuti automobil čini jedinstvenim primjerkom ionako vrlo rijetke izvedbe Xenatec Maybacha. Osim što je riječ o raritetu, od svih osam poznatih inačica ovog vozila, nesuđeni Gaddafijev Maybach trenutačno bilježi i najmanju kilometražu – prešao je, naime, tek 2.300 kilometara.

Govorimo, dakle, o vozilu koje je kao novo, jedinstveno i sa zanimljivom pričom iza sebe. Ovaj pravi kolekcionarski primjerak sada se prodaje putem jedne nizozemske autokuće, na čijim stranicama su objavljeni i dodatni detalji o njemu.

Ovaj zapanjujući coupé izveden u dvije oker nijanse pogoni 12-cilindarski benzinski motor od 6 litara, snage 612 KS, s naravno automatskim mjenjačem. Popis dodatne opreme je posebno impresivan. Gaddafi nije štedio novca, pa je tako u Maybach coupé dao ugraditi valjda sve što je bilo u ponudi – od kamera, senzora, telefona i Bluetooth handsfree sustava, pa sve do Bose zvučnika i televizora, povrh sve moguće dodatne opreme za sigurnost i udobnost vožnje.

Osjećate li se kao libijski revolucionar ili nekoć nadobudni splitski gradonačelnik, ovaj raritetni i posebni Xenatec Maybach 57S Coupé može biti vaš za 795.000 eura, plus porezi i ostala davanja. Ostane li u Nizozemskoj, Gadaffijev Maybach će nekoga “na cestu” koštati nešto manje od 962.000 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1