Prodaje se jedan od najvažnijih bolida Formule 1 u povijesti

Prodaje se jedan od najvažnijih bolida Formule 1 u povijesti

Šasija broj 229, bolida Ferrari F2003-GA iz 2003. godine, koju je vozio Michael Schumacher, bit će ponuđena ovoga tjedna na aukciji kuće Sotheby's u Ženevi

Sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1 2003. godine obilježio je Michael Schumacher sa svojim Ferrarijem F2003-GA, pa su u dominantnom nastupu osvojili i timski i pojedinačni naslov prvaka. Bolid koji je sudjelovao na devet od 16 utrka te godine, a Schumacher ga je dovezao do četiri pobjede, uz nekoliko pole positiona i najbržih krugova, sada će dobiti novog vlasnika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Aukcijska kuća Sotheby’s ove srijede otvorit će nadmetanje za kupnju šasije broj 229 bolida Ferrari F2003-GA iz 2003. godine. Ova šasija je, kažu, jedan od najvažnijih bolida Formule 1 ikada, jer je bila ključna za osvajanje Schumacherovog šestog, tada rekordnog, naslova prvaka, kao i 13. titule za Ferrari. Kolekcionari stoga imaju jedinstvenu priliku kupiti ovaj bolid.

Prema podacima Sotheby’sa, bolid je potpuno restauriran ove godine u Ferrarijevoj tvornici u Maranellu, kao i njegov 3-litreni V10 motor. Od obnove motor je prevalio tek oko 240 kilometara, a sve ostale ključne komponente, poput mjenjača, spojke i hidrauličnog sustava, tek su na početku svojeg očekivanog životnog vijeka. Bolid je, dakle, “kao nov”, u savršenom voznom stanju.

Iz aukcijske kuće očekuju velik interes i milijunske iznose ponuda, pa kažu da bi ovaj jedinstveni Ferrarijev bolid mogao biti prodan po cijeni od oko 9,4 milijuna dolara.

NADOPUNA (9.11): Bolid je prodan za 14.630.000 švicarskih franaka, odnosno 111,7 milijuna kuna ili 14,8 milijuna eura, postavši time najskuplji moderni F1 bolid u povijesti.

YouTube MP3 - Hotmail
1