Prodaja dizela i dalje u padu

Prodaja dizela i dalje u padu

Prodaja dizelskih automobila u Europu nastavlja sa slobodnim padom. Točnije, u prvoj polovici ove godine zabilježen je daljnji pad prodaje od 16% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Drugim riječima, ukupan udio dizelskih noviteta je pao s 42,5% u prvoj polovici 2017. na 36,5%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Pad je donekle i izraženiji u razvijenim zemljama. Primjerice u Njemačkoj dizeli sada drže udio od 31,1%, a u istom razdoblju prošle godine su imali 41,3% tržišnog udjela. U Velikoj Britaniji njihov udio je pao za više od 30%.

Razloga za ovakvo kretanje trendova je više, a kao glavni se ističu najave pojedinih gradova da će zabraniti ulazak dizelskih automobila u svoja središta, negativna kampanja posebice nakon VW-ovog Dieselgatea koji je kod mnogih kupaca podigao zabrinutost glede utjecaja na zdravlje i okoliš, veći pritisak država na proizvođača i sl.

To je pak s druge strane potaknulo mnoge proizvođače da povuku dizelske motore iz ponude ili da obustave razvoj novih. To će pak dodatno doprinijeti smanjenju potražnje za njima i tako u krug. Drugim riječima, dizelima se ne piše dobro.

Podijeli:
1