Premium marke ugrožene ovisnošću o dizelu?

Premium marke ugrožene ovisnošću o dizelu?

Prema posljednjim podacima europski su proizvođači premium automobila, kada je riječ o europskim tržištima, poprilično ovisni o dizelskim modelima, a dizelskim motorima se, kako sada stvari stoje, ne piše dobro. Sve stroži emisijski propisi, razne zabrane koji se nameću vlasnicima dizelskih vozila te najave novih bi mogle ozbiljno pogoditi proizvođače čija prodaja u velikoj mjeri otpada na dizelske modele.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Srećom po njih u prosjeku je udio dizelskih modela u ovoj godini u odnosu na 2016. već počeo opadati. Točnije, prošla je godina između benzinaca i dizelaša u Europi bila izjednačena, no u ovoj su benzinci preuzeli primat s 53 naprema 47 posto s tendencijom daljnjeg povećanja razlike u korist benzinaca.

Posljednji izvještaj JATO Dynamicsa kaže da su oko 75% prodanih BMW-a u Europi tijekom prošle godine oni s dizelskim motorima. Kod Land Rovera i Volva je ta brojka još i viša te iznosi 95, odnosno 80%. Dizelaši Mercedes-Benza i Audija u 2017. imaju udio od skoro 70%.

Udio dizelaša u prodaji Jaguara u ovoj godini je čak narastao na 90% u odnosu na prošlogodišnjih 81%. Slično je i s Land Roverom. Za razliku od Jaguara prodaja dizelskih modela je kod svih ranije spomenutih proizvođača pomalo opala pa postoje naznake da će ovisnost o dizelima vremenom biti sve manja.

Peugeot, Volkswagen, Renault i Nissan su marke koje također imaju iznadprosječni udio dizela u prodaji, dok su ostali ispod tog prosjeka. Primjerice, s druge strane dizeli u europskoj prodaji Toyote čine svega 10% udjela, odnosno njihova prodaja je pala za 9,75% u odnosu na prošlu godinu, kod Citroëna je manja za 8,9% i sl. Jedina mainstream marka s većom prodajmo dizelaša je Fiat s rastom od 2,6%.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kakva je sudbina dizelskih motora, no mnogi analitičari smatraju da im je vrijeme isteklo te da je samo pitanje trenutka kada će ih benzinci, plug-in hibridi i drugi nekonvencionalni pogonski sklopovi u potpunosti istisnuti, odnosno zamijeniti.

YouTube MP3 - Hotmail
1