Preminuo legendarni Lee Iacocca

Preminuo legendarni Lee Iacocca

Jedan od najzanimljivijih i najutjecajnijih šefova automobilske industrije, Lee Iacocca je preminuo u 94. godini života. Život Iacocce je stvar legende i teško se može sažeti u nekoliko paragrafa, no sada kad smo to rekli, podsjetimo da je svoju karijeru započeo u Fordu još 1946. Dok je u početku bio uključen u inženjering, kasnije je prešao na prodaju i marketing koji će postati njegov gotovo pa zaštitni znak.

Do 1970. godine uspinjao se korporativnom ljestvicom kada je imenovan predsjednikom upravo. Usput je utjecao na i podupirao razvoj niza različitih vozila, uključujući i prvi Mustang. Međutim, njegovo vrijeme na vrhu bilo je kratkotrajno jer se često sukobljavao s Henryjem Fordom II.

Nakon što ga je 1978. Ford otpustio, Iacocca se pridružio Chrysleru koji se u to vrijeme mučio i činilo se da ide prema bankrotu. Iacocca je osigurao financijska sredstava kako bi održao posrnulog proizvođača na životu, a zatim je pokrenuo niz vrlo uspješnih projekata. Zahvaljujući tzv. K-automobilima, pickupovima i MPV-ovima Chrysler se uzdigao te kupio AMC i njegovu popularnu marku Jeep.

Iacocca je napustio Chrysler 1992. godine, ali je u sljedećim godinama držao niz pozicija. Izvan auto industrije je vjerojatno najpoznatiji po tome što je napisao nekoliko knjiga, uključujući “Gdje su otišle sve vođe?” i “Iacocca: Autobiografija”.

Iacoccina smrt osjeća se u cijeloj industriji, osobito u Fiat Chrysleru. U priopćenju ovog proizvođača se navodi da je Iacocca: “Odigrao povijesnu ulogu u upravljanju Chryslerom kroz krizu i učinio ga konkurentnom silom. On je bio jedan od najvećih vođa naše tvrtke i auto industrije u cjelini. Lee nam je dao mentalni sklop koji nas i danas vodi – onaj koji je karakteriziran napornim radom, predanošću i borbenošću.”

Slično je priopćenje stiglo i iz Forda: “Lee Iacocca je doista bio veći od života i ostavio je neizbrisiv trag u Fordu, autoindustriji i SAD-u.” Direktorica General Motorsa, Mary Barra, također je odala počast kratkom izjavom: “Lee Iacocca je volio Ameriku, auto industriju i ljude koji joj pripadaju. Svima će nedostajati.”

Podijeli:
1