Preko tisuću novih kamera stiže na hrvatske autoceste

Preko tisuću novih kamera stiže na hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste najavile su postavljanje čak 1.088 novih sigurnosnih nadzornih kamera kojima će u visokoj rezoluciji snimati događanja na autocestama diljem zemlje, ali one neće biti korištene za snimanje prebrze vožnje

Hrvatske autoceste će u sklopu projekta Crokodile na autoceste diljem zemlje postaviti čak 1.088 novih nadzornih kamera kojima će snimati događanja na velikom broju opasnih točaka kao što su čvorišta, vijadukti i tuneli. Kamere će biti postavljene već do kraja godine, projekt je vrijedan oko 41 milijun kuna, a sufinancira ga Europska unija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ove će kamere snimati događanja na autocestama visokom rezolucijom, i u stvarnom će vremenu moći obavijestiti nadležne o bilo kakvim izvanrednim situacijama. Zaposlenici u dojavnom centru tako će moći primati aktualne podatke o vozačima koji se nepropisno zaustavljaju na kolniku, onima koji voze u suprotnom smjeru, događaju li se gužve, a moći će otkriti i požare u tunelima. Pravodobne informacije omogućit će im i bržu reakciju i alarmiranje sigurnosnih službi u slučaju potrebe.

Brzinu neće snimati

“Projektom se mijenjaju sve postojeće kamere koje se nalaze na cestama, kamere koje su dosta zastarjele tehnologije, većim dijelom su analogne kamere. Sam proces slanja signala prema našim centrima je zastarjela tehnologija”, rekao je za RTL Hrvoje Ordulj, glavni inženjer za upravljanje prometom u HAC-u.

Iako smo naviknuti na to da nadzorne kamere uz ceste služe i za nadzor poštivanja ograničenja brzine, ove kamere tome neće služiti – njihova osnovna namjera bit će upravljanje prometom, poručili su iz HAC-a. Za mjerenje brzine i hvatanje prebrzih vozača na autocestama i dalje će se koristiti policijski presretači.

YouTube MP3 - Hotmail
1