Predstavljeni su novi, elektrificirani BMW X5 i X6

Predstavljeni su novi, elektrificirani BMW X5 i X6

BMW se ovoga tjedna pohvalio nadograđenim izdanjima svojih SUV-ova, koji su od sada dostupni i kao plug-in te blagi hibridi, uz dodatne mogućnosti autonomne vožnje i parkiranja

Ovoga je tjedna BMW otkrio kako će izgledati te, bitnije, na kakve će pogone voziti njihovi novi veliki SUV-i X5 i X6. Nadogradnje tih modela izvana će biti tek jedva zamjetne u njihovom svjetlosnom potpisu, poznate iz linije opreme xLine – pa će tako prednja svjetla biti nešto uža, dnevna svjetla imat će oblik strelica (koje ujedno služe i kao pokazivači smjera), a “bubrezi” će biti rasvijetljeni.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Model X6 po novome će dolaziti sa standardnom opremom, kakva je prije bila rezervirana za M Sport paket, a ponovno je riječ o kozmetičkim promjenama na svjetlima, dodacima na karoseriji poput bubrega i usisa zraka i slično. Umjesto klasičnog M Sporta, sada će biti dostupna i varijanta M Sport package Pro, s novim kombinacijama zelene i sive boje te posebno stiliziranim detaljima oko retrovizora, ispušnih cijevi te spojlera, kod modela BMW X6 M60i xDrive.

No, ono što je najveća promjena jest osvježena ponuda pogonskih jedinica. Tako će X5 i X6 biti moguće naručiti s 8-cilidarskim benzinskim motorom, 6-cilindarskim varijantama benzinca ili dizelaša, a svi oni bit će upareni s novim 8-brzinskim Steptronic Sport mjenjačem, kojim se upravlja polugama na upravljaču. Svi motori imat će i ugrađenu blagu hibridnu (48V) tehnologiju, s elektromotorom snage 12 KS i 200 Nm okretnog momenta, koji će se uključivati prema potrebi i nadopunjavati snagu osnovnih motora.

Novi model je plug-in hibrid BMW X5 xDrive50e, koji nudi 490 KS, iz 6-cilindričnog benzinca i elektromotora, što je 96 KS više od dosadašnjeg modela. Zbog toga, od nule do 100 km/h ubrzavat će za 4,8 sekundi. Baterija će biti kapaciteta 25,7 kWh, a nudit će 94 do 110 kilometara vožnje isključivo na struju.

V8 benzinac dobiva M TwinPower Turbo tehnologiju, što ga, uz 4,4 litre zapremnine pretvara u pogonsku jedinicu snage 530 KS, a s njime će BMW X5 M60i xDrive i novi BMW X6 M60i xDrive ubrzavati do 100 km/h za 4,3 sekunde. Manje promjene i nadogradnje doživjet će i 6-cilindarki motori, pa će optimizacije donijeti također više snage nego u dosadašnjoj generaciji. 3-litrni redni benzinac tako će proizvoditi čak 380 KS.

Osim kod motora, nadogradnje će biti vidljive i u kabini, gdje će novi iDrive biti zasnovan na OS-u BMW Operating System 8, a podatke će prezentirati na novom, zakrivljenom zaslonu.

1