Predstavljeni novi Mini Cooper i Mini Countryman

Predstavljeni novi Mini Cooper i Mini Countryman

Britanski proizvođač u Münchenu je prikazao dugo očekivanu novu generaciju svojih jedinih modela u ponudi. Nove verzije Coopera i Countrymana odlikuju ekspresivni minimalizam i nepogrešivi stil

Britanski Mini, dio BMW Grupe, na sajam IAA Mobility u München je dovezao dva premijerna modela, uskoro jedina u njihovoj ponudi. Mini Cooper i Mini Countryman ovom premijerom dobivaju nove generacije, prvi puta s potpuno električnim pogonom, uz temeljiti redizajn i tehnička poboljšanja. No, najavljeni su i klasični motori za izvedbu Countryman.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mini Cooper

Mini Cooper ostaje kompaktni gradski automobil s trojim vratima, a pokušava spojiti kultni dizajn i moderne tehnologije, zadržavajući poznati karakter marke. Okosnica njegovog dizajna je minimalizam i uključivanje samo onoga nužnoga te izbacivanje nebitnoga. Silueta i proporcije Coopera ostaju gotovo nepromijenjenima, no vanjština je dodatno pojednostavljena – tu su sada “glatke” površine odbojnika i kvake na vratima koje više ne vire van karoserije. Nema više raznih umetaka, dodataka na panelima ili kromiranih rubova oko svjetala, a ukupni aerodinamički koeficijent otpora je samo 0,28.

Kad je riječ o interijeru, on je također srezan na minimum, uz veliki središnji okrugli multifunkcijski OLED zaslon kao glavni element vozačkog sučelja. Materijali su unaprijeđeni, mekši, dok cijela kabina ima namjeru biti prostrana, prozračna i (uz panoramski krov) okupana svjetlošću.

Vozačima će na raspolaganju biti i redizajnirana kontrolna ploča, glasovni asistent, kao i novi operacijski sustav, koji će brinuti o kontroli svih naprednih funkcija vozila – poput navigacije, multimedije, dodatnih aplikacija i slično. Autonomno parkiranje, aktivni sustavi pomoći vozaču i kamere u 360° dio su dostupne dodatne opreme.

U vožnji, Mini Cooper trebao bi davati “osjećaj kartinga”. Imat će snažan elektromotor (184 KS) i ubrzanje do 100 km/h za 7,3 sekunde, a u inačici Mini Cooper SE to će biti čak 218 KS i 6,7 sekundi. Isto tako, dosezi s jednim punjenjem bit će 305, odnosno 402 kilometra, dok će se baterije puniti brzim punjačima od najviše 75 i 95 kW.

Mini Countryman

Veći model, s 5 vrata, dodatno je narastao u odnosu na prethodnika. Countryman će u električnom izdanju biti čak 13 centimetara duži i 6 centimetara viši te općenito robusnijeg izgleda s naglašenim lukovima blatobrana. Osnovni model, Mini Countryman E proizvodit će 205 KS i imati doseg od 462 km, dok će napredniji Mini Countryman SE ALL4 biti opremljen elektromotorom od 313 KS uz doseg od 433 km.

No, Countryman će biti dostupan i u izvedbama Mini Countryman C (s prednjim pogonom), Countryman S ALL4 (4×4 pogon) te Countryman JCW ALL4 – svi s novim efikasnim benzinskim motorima, o kojima pojedinosti nisu objavljene. Bit će u ponudi u budućnosti čak i dizelska pogonska jedinica.

Sada to postaje punokrvni obiteljski automobil, uz prepoznatljivu siluetu i mnogo prostora u kabini, zahvaljujući kratkim prevjesima. Unutarnji dizajn prenosi karakter Coopera, pa također donosi okrugli središnji zaslon, moderne materijale i iste digitalne dodatke za udobnost i sigurnost. Oba modela u planu su za tržišni debi 2025. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1