Predstavljena prva električna Škoda – Citigoᵉ iV

Predstavljena prva električna Škoda – Citigoᵉ iV

Škoda se pridružila proizvođačima koji u svojoj ponudi imaju baterijska električna vozila predstavivši svoj prvi tako pokretani model Citigoᵉ iV. I dok je naziv ovog automobila bespotrebno zakompliciran samo vozilo je vrlo jednostavno. Česi su u svoj najmanji gradski model ugradili dotjerani električni pogonski sklop iz VW-ovog modela e-Up i učinili tek neke manje vizualne izmjene.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, ovaj automobil pokreće električni motor snage 61 kW, odnosno 83 KS te najvećeg okretnog momenta od 210 Nm. Tu je i litij-ionska baterija kapaciteta 36,8 kWh što će vozilu osigurati autonomiju od oko 265 km (WLTP). Uz to vrijedi reći da će električni Citigo do 100 km/h ubrzavati za 12,5 sekundi te da postiže najveću brzinu od 130 km/h.

Baterija je ugrađena u podnicu i može se do 80% kapaciteta napuniti za jedan sat putem CCS kabela i 40 kW DC punjača. Upotrebom 7,2 kW AC wallboxa vrijeme punjenja do 80% kapaciteta se produžuje na četiri sata. Ovisno o paketu opreme kabeli za punjenje su standardni (Style) ili opcijski (Ambition) dio opreme. Ako ćete Citigoᵉ iV puniti putem kućne stanice kuće snage 2,3 kW tada će za 100% kapaciteta biti potrebno oko 12 i pol sati.

Nadalje, ovaj Citigo će se prodavati isključivo kao model s petorim vratima u dva spomenuta paketa opreme, Style i Ambition. Od benzinskog će se modela razlikovati prednjom maskom u boji karoserije, redizajniranim branicima sa standardnim svjetlima za maglu i LED svjetlima za dnevnu vožnju, pokazivačima smjera u kućištima bočnih retrovizora te značkom Citigoᵉ iV na poklopcu prtljažnika.

Nadalje, kupcima će biti dostupni kotači veličine između 14 i 16 cola, a tri boje karoserije Sunflower žuta, Tornado crvena i Candy bijela će biti isklučivo dostupne s ovim automobilom. Unutra, Citigoᵉ iV donosi redizajniranu ploču s instrumentima i bogatiju standardnu opremu. Posebno se ističe Move&Fun priključna stanica koja omogućuje da se pametni telefon može koristiti kao dodatni zaslon pomoću Move&Fun aplikacije.

Proizvodnja modela Citigoᵉ iV će krenuti u drugoj polovici godine, a nedugo zatim će se naći na tržištu. Cijene još uvijek nisu poznate.

Podijeli:
1