Predstavljen je Polestar 3, skupi eSUV s dosegom od 610 km

Predstavljen je Polestar 3, skupi eSUV s dosegom od 610 km

Pet godina stari brand električnih automobila, u vlasništvu Volva i Geelyja, Polestar, predstavio je prije nekoliko dana svoj novi model, dugo očekivani i najavljivani električni SUV Polestar 3. Budući da je njihova strategija očito imenovati modele po redu kako su predstavljeni, treći je ovo automobil te kompanije, dok su za naredne dvije godine već najavljeni – pogađate – Polestar 4 i 5

Ovaj eSUV karakterizira minimalistički skandinavski dizajn, ali uz moderne linije i vrlo aerodinamičan profil, uz spojlere i druge zanimljive dodatke za bolje performanse. Svi materijali unutrašnjosti pribavljeni su na održiv način, čime ova kompanija smanjuje svoj ukupni ugljični otisak.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U osnovi središnjeg računalnog sklopa nalazi se Nvidia Drive, računalo s umjetnom inteligencijom koje upravlja svim funkcijama, najvažnije od kojih su aktivni inteligentni sustavi pomoći vozaču. Tu su i vanjski radari, pet kamera te 12 ultrazvučnih senzor za okolinu, kao i senzori za unutrašnjost – koji pomažu da u vozilu ne ostanu zaboravljeni ljubimci ili djeca.

Kad je riječ o performansama, osnovni model donosi 489, a napredniji 517 KS, dok prizma baterija od 111 kWh i jednom i drugom pruža doseg od (prema WLTP-u) 610 kilometara. Kao dio standardne opreme dolaze i zračni ovjes, panoramski krov punom dužinom kabine, uvlačne ručke na vratima te kotači od 21″.

Najavljeni početak prodaje dogodit će se u posljednjem tromjesečju sljedeće godine, a za 2023. godinu planirana je proizvodnja prvih 24 tisuće primjeraka. Početna cijena u EU trebala bi biti 89.900 eura.

1