Predstavljen Hennessey Venom F5: 484 km/h!

Predstavljen Hennessey Venom F5: 484 km/h!

Kako je to već i uobičajeno, salon tuninga i dodatne opreme SEMA u Las Vegasu pravo je poprište najnevjerojatnijih brojki i događanja. A, jedno od upravo takvih, “naj” predstavljanja održano je jučer kada je Hennessy Special Vehicles napokon skinuo veo s modela Venom F5.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nako dva teasera (23. i 27. listopada) Venom F5 je napokon predstavljen, a njegove brojke možda i najbolje govore o tome kakav je poduhvat ovoga puta poduzela mala teksaška manufaktura: 1600 KS, 1763 Nm, najveća brzina od 484 km/h, 0-300 km/h za manje od 10 sekundi te 0-400-0 km/h za manje od 30 sekundi. Huh!

Kako bi ostvario navedene performanse, Venom F5 pokreće 7,4-litreni aluminijski V8 Twin-Turbo, a očekivano, jedna od tajni koje se kriju iza ovih nestvarnih performansi je i masa vozila koja iznosi niskih 1338 kg. Za razliku od svog prethodnika, modela Venom GT koji je bio napravljen na osnovi Lotusa Exige, F5 je dobio svoju vlastitu ultralaganu šasiju te karoseriju napravljenu od ugljičnih vlakana.

I, dakako, red je da spomenemo cijenu, a ista iznosi očekivano astronomskih 1,6 milijuna USD (oko 1,377 mil. Eura). Hennessey Venom F5 će biti proizveden u 24 primjerka (isporuke kreću 2019.), što je s obzirom na tek 13 primjeraka modela GT, sasvim solidan obujam proizvodnje. No, šalu na stranu. Navodno će kupce za ova 24 primjerka odabrati sam John Hennessey, koji je prilikom predstavljanja Venoma F5 izjavio: “Osmislili smo F5 kao bezvremenski automobil koji će i nakon četvrt stoljeća i dalje imati nedostižnu razinu performansi i dizajna”.

Automobil je predstavljen i na prigodnom videu koji, ako već ne zbog samog automobila, pogledajte zbog Aerosmitha…

Podijeli:
1