Predstavljen Corvette Stingray – američki superautomobil za mase

Predstavljen Corvette Stingray – američki superautomobil za mase

Nakon nekoliko godina iščekivanja i raznih nagađanja napokon je predstavljena nova Corvettea Stingray C8. U odnosu na svoje prethodnike, ovaj automobil po prvi put dolazi sa središnje smještenim motorom te je tako napokon ispunjen san Zore Arkus-Duntova, slavnog automobilskog inženjera koji je svojedobno uvelike unaprijedio ne samo dotični model, već i cijeli Chevrolet.

Nova generacije Corvette izgleda više-manje upravo onako kako se moglo i očekivati. U doticaju s bogatom poviješću i moderno, sportski, agresivno s izraženim aero paketom, raznim otvorima za hlađenje, mišićavim oblinama, dva para završetaka ispuha i sl. Njegov središnje smješteni V8 je pokriven poklopcem s otvorima za hlađenje, a stražnji prozor omogućuje pogled na pogonski stroj.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iznad prozora se nalazi kamera koja šalje sliku na digitalni središnji retrovizor. Pored njega tu su još dva velika digitalna zaslona, onaj instrumentne ploče i središnji ekran infotainmenta. Inače, cijeli interijer je nov i odiše sportskim duhom prvenstveno zbog kokpita orijentiranog na vozača. Od pojedinih elementa možda najviše vrijedi istaknuti novu povišenju središnju konzolu s nizom prekidača (ventilacija, klima i sjedala) te komandama mjenjača i izbornikom infotainmenta. Od ostalih detalja spomenimo stražnji i manji prednji prtljažnik te uklonjivi dio krova, ako i bogatu opremu.

Za pokretanje ovog automobila je zadužen 6,2-litreni LT2 V8 motor koji razvija snagu od 365 kW, odnosno 497 KS te najvećeg okretnog momenta od 630 Nm. S opcijskim Z51 Performance paketom snaga motora neznatno raste na 369 kW, odnosno 502 KS te 637 Nm okretnog momenta. Motor je standardno uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa na upravljaču te, dakako, pogonom na stražnje kotače. Podaci o performansama trenutno nisu poznati, no ovaj će automobil do 100 km/h ubrzavati za 3 sekunde, možda i koju stotinku manje.

Cijena na američkom tržištu još uvijek nije službeno potvrđena, no navodno će kretati od oko 60.000 dolara. Nije to malo novca, ali kada se u obzir uzmu performanse dostojne superautomobila novi Corvette Stingray će i dalje ostati budget supercar. Proizvodnja kreće krajem godine, a nedugo zatim se mogu očekviati prve isporuke.

Podijeli:
1