Povratak TVR-a – stigao Griffith

Povratak TVR-a – stigao Griffith

Sukladno najavama TVR je krajem prošlog tjedna predstavio svoj novi, povratnički model, a sada njegovom premijernom je i službeno potvrđeno kako će ovaj novitet nositi naziv Griffith.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Riječ je o sportskom coupeu klasičnih proporcija sa sprijeda smještenim motorom koji svojim dizajnom svakako vuče inspiraciju iz 70 godina povijesti ove marke, no opet sa sasvim dovoljno modernih elemenata da bi ga netko mogao “optužiti” da se radi o još jednom TVR-ovom retro modelu. Zahvaljujući naprednoj konstrukciji Griffith teži svega 1250 kg, a masa je na osovine raspoređena 50 naprema 50.

Nadalje, Griffith pokreće fordov, odnosno cosworthov V8 pogonski stroj snage 506 KS, što znači kako mu specifično opterećenje iznosi svega 2,47 kg/KS. Tu je i 6-stupanjski ručni mjenjač te pogon na stražnje kotače. Sve u svemu za ubrzanje do 100 km/h će mu trebati manje od 4 sekunde, dok će mu najveća brzina iznositi 320 km/h.

Dimenzija ovog vozila iznosi 4314 x 1850 x 1239 mm, osnovu čini čelični okvir s elementima od ugljičnih vlakana od kojih je izrađena i karoserija. Proizvođač napominje kako se konstrukcija može pohvaliti vrhunskom krutošću, dok je podnica u potpunosti ravna te završava velikim difuzorom, a općenito aerodinamične sposobnosti su na razni zadatka.

Unutrašnjost, odnosno kokpit je vrlo jednostavan tek s nekoliko prekidača te s dva zaslona, jednim infotainment sustava i drugim digitalne instrumentne ploče. Za dozu luksuza će se pobrinuti kvalitetni materijali i presvlake. Prvih 500 primjeraka će biti dio Launch Edition serije, koja uključuje posebnu boju, presvlake i naplatke i koja će stajati oko 100.000 Eura, a prve isporuke se očekuju početkom 2019. jer će proizvodnja započeti u drugoj polovici sljedeće godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1