Poticaji za električna vozila razgrabljeni u manje od sata

Poticaji za električna vozila razgrabljeni u manje od sata

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je 103,3 milijuna kuna za poticaje za kupnju ekološki prihvatljivih vozila, a i ove je godine interes kupaca bio iznimno velik

Poticaji za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još su jednom pokazali da je interes domaćih kupaca ogroman. Prije tjedan dana Fond je bio objavio javni poziv i upute za prikupljanje sve potrebne dokumentacije, kako bi se građani mogli pripremiti na otvaranje natječaja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ono se i dogodilo jutros u 8 sati, a prema interesu se čini da je velik broj kupaca e-vozila odradio “domaću zadaću” i uspio se prijaviti na poticaje odmah. Fond je stoga već prije 9 sati, u samo 50-ak minuta, bio primoran zaustaviti prijave, jer su do tada bila rezervirana sva planirana sredstva – odnosno 103,3 milijuna kuna. 50% planiranog proračuna za ovaj program “planulo” je bilo u samo 10 minuta.

Izvorno je bilo planirano da Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja planiranih sredstava, što se sada i dogodilo. Informacija o iznosu iskorištenih sredstava bit će javno dostupna putem stranica Fonda u cijelom razdoblju trajanja Poziva te će se ažurirati u stvarnom vremenu. Naime, moguće je da neki prijavitelji naknadno odustanu od kupnje, pa da se određeni dio sredstava oslobodi. Stanje s iskorištavanjem ovog programa poticaja možete pratiti na ovom mjestu.

Preko 2.000 vozila

U manje od sat i pol zaprimljeno je ukupno 1.711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2.034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60% zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe, objavljeno je iz Fonda. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90%, a dvije trećine prijavljenih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinanciranje gospodarskih vozila N1 kategorije zaprimljeno je stotinjak zahtjeva.

Među najprodavanijim vozilima ističu se oni srednje klase, poput Renault Twinga i Dacie Spring, koji su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili klasičnim vozilima iste klase. Značajan je interes ponovo vladao i za električne mopede, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

Najviše je vozila rezervirano u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ali je veliki broj vozila rezerviran i u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji, nakon čega slijede Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

YouTube MP3 - Hotmail
1