Posljednji novi model Audija na fosilna goriva bit će predstavljen do 2026. godine

Posljednji novi model Audija na fosilna goriva bit će predstavljen do 2026. godine

Audi je najavio da će od 2026. predstavljati isključivo potpuno električna vozila, a da će u njihovoj ponudi modeli na fosilna goriva biti dostupni do 2033. godine

Novi tjedan, nova najava nekog proizvođača automobila da se okreće ka električnoj mobilnosti. Ovoga puta na red je došao Audi, čiji je CEO Markus Duesmann govorio o toj temi na berlinskoj konferenciji o klimi. Najavio je da će kroz samo četiri godine u ovoj kompaniji započeti proizvodnja njihovog posljednjeg modela automobila koji će koristiti fosilna goriva.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema ovom planu, od 2026. godine Audi će predstavljati samo potpuno električne modele, u strateškom zaokretu prema e-mobilnosti. Nakon toga iz prodaje i proizvodnje će postupno početi povlačiti modele s motorima s unutarnjim izgaranjem, a tranzicija na 100% struju trebala bi završiti najkasnije do 2033. godine. Moguće je da nakon te godine Audi nastavi isporučivati manji broj vozila s klasičnim motorima samo na tržištu Kine, za koje će se ti modeli tamo i sklapati. Globalno, pak, Audi do tada planira imati potpuno električnu gamu vozila.

Istodobno s postupnim prestankom proizvodnje benzinaca i dizelaša, Audi će značajno širiti svoju ponudu električnih vozila. Samo ove godine, lansiranjem modela  e-tron GT, RS e-tron GT, Q4 e-tron, i Q4 Sportback e-tron, kompanija će predstaviti više električnih nego klasičnih automobila, a taj će se trend nastaviti – do 2025. u ponudi bi trebali imati preko 20 električnih modela.

No, dok će motori na fosilna goriva polako biti izbacivani iz ponude, Audi neće zaustaviti njihov razvoj. Sve do posljednjeg modela radit će, kaže Duesmann, na njihovom poboljšanju i povećanju učinkovitosti – pa će njihov posljednji motor s unutarnjim izgaranjem ujedno biti i najbolji koji su ikada proizveli.

Radit će i na promoviranju i širenju dostupnosti električne energije iz obnovljivih izvora, razvoju infrastrukture i mreže punionica, a do 2050. godine Audi ima cilj postati i kompanija s neto nultim emisijama stakleničkih plinova.

YouTube MP3 - Hotmail
1