Porsche Taycan Turbo S postaje sigurnosni automobil u Formuli E

Porsche Taycan Turbo S postaje sigurnosni automobil u Formuli E

Električna trkaća serija od sljedeće će sezone, koja počinje krajem mjeseca u Saudijskoj Arabiji, imati novi, električni sigurnosni automobil

Formula E, najpoznatija svjetska trkaća serija električnih bolida, započet će sa svojom osmom sezonom krajem ovoga mjeseca u Saudijskoj Arabiji. Jedanaest timova natjecat će se za svjetsko prvesntvo ABB FIA Formula E World Championship u svojim naprednim električnim bolidima, a od ove će sezone službeni sigurnosni automobil biti promijenjen.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Umjesto plug-in hibridnog modela BMW i8, koji je poslužio u ove svrhe prvih sedam sezona (uz prošlogodišnje povremeno korištenje električnog Minija), od nadolazeće sezone korišten će biti električni Porsche Taycan Turbo S. Taycan je inače u Europi najprodavaniji model Porschea, unatoč tome što se smatralo da su kupci ove marke konzervativni i da neće lako prihvatiti elektrifikaciju.

Sigurnosni automobil Formule E bit će ukrašen atraktivnom livrejom koja će odražavati boje svih momčadi koje sudjeluju u natjecanju, kao i službenim bojama FIA-e i Formule E.

Taycan Turbo S, korišten u ove svrhe, opremljen je elektromotorima snage 761 KS, najviša mu je brzina 260 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h mjeri se na 2,8 sekundi. Kako bi bio prilagođen za kontrolu utrka, ovaj je model posebno prerađen. Dodan mu je sigurnosni kavez oko kabine, a ugrađena su mu i sportska sjedala s pojasevima osiguranima u šest točaka. Tu su i neizbježni protupožarni aparat te radiokomunikacijski sustav.

Izvana je, osim zanimljive kombinacije boja, dobio i signalna svjetla na krovu te bljeskalice u prednjim i stražnjim odbojnicima. Vozač sigurnosnog automobila ostaje Portugalac Bruno Correia.

YouTube MP3 - Hotmail
1