Porsche Taycan s preko 50 inča zaslona

Porsche Taycan s preko 50 inča zaslona

Porsche je prije par dana objavio prvi teaser kokpita modela Taycan, a sada nam ga je otkrio u cijelosti. Od glavnih zanimljivosti vrijedi istaknuti i da će suvozač imati svoj zaslon osjetljiv na dodir te da će ukupna dijagonala svih ekrana iznositi 53 inča.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako se i moglo očekivati od električnog Porschea, Taycanova unutrašnjost je high-tech tour de force. Konkretnije, prednjom armaturom dominiraju četiri različita zaslona, uključujući i digitalnu instrumentnu ploču, središnji zaslon infotainmenta te donji zaslon s komandama za ventilacijski sustav i klimu. Drugim riječima, rješenje slino onom u audijevim modelima.

Novost je opcijski desni zaslon koji će se nalaziti ispred suvozača. Za sada iz Porschea nisu ništa konkretnije rekli o njemu, već su samo konstatirali da će suvozač ubuduće moći upravljati određenim postavkama bez ometanja vozača.

Što se ostalih zaslona tiče, zakrivljena digitalna instrumentna ploča je veličine 16,8 inča. Staklo kojega ga pokriva je opremljeno “polariziranim anti-refleksivnim filterom.” Prikaz je podesvi u četiri različita načina rada – Classic, Map, Full Map i Pure. Načini prikaza Map pokazuju navigacijsku kartu, Classic podsjeća na klasične instrumentne ploče, a Pure je minimalistički prikaz pri kojem se pokazuju samo najosnovnije informacije poput brzine, zadnjih prometnih znakova i navigacijske strelice.

Nadalje, sam zaslon instrumentne ploče je omeđen s dva seta komandi (osjetljive na dodir) uobičajenih za sva vozila. S lijeve strane se nalaze komande za rasvjetu, a s desne za podešenje ovjesa i sustava nadzora nad stabilnošću vozila.

Dodajmo i da će kupcima biti dostupna dva različita upravljača, standardni i sportski GT upravljač koji će se razlikovati posebnim dizajnom i kontrolama.

U sredini prednje armature se nalazi središnji 10,9-inčni zaslon infotainmenta integriran u armaturu. Infotainmentom se može upravljati glasovnim naredbama, a tu je i sustav Porsche Connect. Ispod njega se nalazi 8,4-inčni zaslon osjetljiv na dodir kojim se upravlja ventilacijskim sustavom te grijanim i hlađenim sjedalima, a zaslon je opremljen i sustavom za prepoznavanje rukopisa pa se putem njega može upisivati adresa za navigacijski sustav. Također, na njemu se prikazuje stanje napunjenosti baterije kada je automobil spojen na punjač.

Ako vam to nije dovoljno zaslona tu je i opcijski 4-zonski klima uređaj s dodatnim 5,9-inčnim ekranom za putnike na stražnjim sjedalima. Kada već spominjemo opcije, recimo da će Taycan kupcima ponuditi velike mogućnosti personalizacije interijera kroz izbor tkanina, boja, ukrasnih elemenata i sl. Recimo i da će pojedini elementi interijera biti izrađeni od recikliranih materijala, no uz njih tu će biti elementi od drveta, aluminija, ugljičnih vlakana i sl.

Službena premijera ovog automobila će se održati 4. rujna, a potom će nastupiti na frankfurtskom auto salonu. Nedugo zatim će krenuti i prodaja.

Podijeli:
1