Porsche Taycan Cross Turismo – električni shooting brake

Porsche Taycan Cross Turismo – električni shooting brake

Porsche je predstavio svoj novi električni model Taycana u izvedbi Cross Turismo, za koji kažu da je prilagođen za sve terene i dinamičnu off-road vožnju, a diči se i ogromnim prtljažnim prostorom

Atraktivni električni sportski automobil Porsche Taycan dobio je mlađeg i dinamičnijeg brata. Njegovo puno ime je Porsche Taycan Cross Turismo, a premijeru je doživio ovoga tjedna. Potpuno električni off-road Porsche dolazi u shooting brake izvedbi s prtljažnikom maksimalnog kapaciteta od čak 1.200 litara, ali i pogonom na sve kotače i prilagodljivim zračnim ovjesom – pa bi trebao biti sposoban i za najzahtjevnije i najuzbudljivije vožnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Taycan Cross Turismo dolazit će u četiri izvedbe:

  • Taycan 4 Cross Turismo s 380 KS te Launch Control sustavom koji može “povući” do 476 KS. Ubrzanje će mu biti 5,1 sekundi (0-100km/h), a najviša brzina 220 km/h,
  • Taycan 4S Cross Turismo s 490 KS (571 uz Launch Control), ubrzanjem za 4,1 sekunde i najvišom brzinom 240 km/h,
  • Taycan Turbo Cross Turismo imat će 625 KS (do 680 uz Launch Control), ubrzanje od 3,3 sekunde te najvišu brzinu od 250 km/h,
  • Taycan Turbo S Cross Turismo bit će najsnažniji model, s 625 KS (čak 761 uz Launch Control), ubrzanje od 0 do 100 km/h mjerit će 2,9 sekundi a najviša brzina bit će mu 250 km/h.

Svi modeli imat će deklarirani doseg s jednim punjenjem baterije otprilike od 390 do 450 kilometara, te će također svi biti opremljeni pogonom na sve kotače i spomenutim zračnim ovjesom. Off-road paket bit će dio dodatne opreme, a bit će u stanju podići šasiju od tla za 30 milimetara. Šasija je inače 20 milimetara viša od one kod “običnog” Taycana.

Iako “terenac”, novi Taycan Cross Turismo donosi sve napredne “pametne” sustave pomoći i infotainmenta poznate i iz cestovne varijante. Tu je sustav Porsche Connect koji omogućava povezivanje s pametnim telefonima, a dodatna oprema uključuje sustave pomoći u vožnji, zadržavanje unutar vozne trake, head up zaslon, masažna sjedala… uglavnom sve što biste od Porschea i očekivali.

U usporedbi s već poznatim Taycanom, Cross Turismo donosi izduženu liniju krova, pa će putnici na stražnjim sjedalima imati čak 9 centimetara više prostora iznad glava. Produljeni stražnji kraj povećao je i kapacitet stražnjeg prtljažnika. Prednji prostor za prtljagu (frunk) ostaje nepromijenjen.

Porsche Taycan Cross Turismo već sada se može naručiti, a prve isporuke obećane su već za ovo ljeto. Početna cijena osnovnog modela u SAD-u je 90.900 dolara. Najopremljeniji model košta preko 193.000 dolara, no to je samo 1.500 dolara više nego što košta najopremljeniji Taycan Turbo S u saloon izvedbi.

Podijeli:
1