Porsche radi na pogonu za luksuzni električni gliser

Porsche radi na pogonu za luksuzni električni gliser

Austrijsko brodogradilište Frauscher i Porsche razvijaju električni gliser, koji bi trebao zaploviti već sljedeće godine. Pogonski sklop bit će pogonjen tehnologijom razvijenom za novu generaciju Macana

Porsche je u svojem novom poslovnom smjeru, u kojem se fokusira na električnu mobilnost, pronašao mjesta i za razvoj jednog sasvim drugačijeg vozila. Zajedno s austrijskim brodogradilištem Frauscher trenutačno rade na dizajnu i izradi luksuznog električnog glisera, s kojim namjeravaju “postaviti nove standarde”. Jahta naziva Frauscher x Porsche 850 Fantom Air ima cilj impresionirati kupce tehnologijom i karakteristikama tipičnima za, primjerice, Porscheov Taycan. Tako će nuditi iznimno ubrzanje, mnogo snage iz elektromotora, kao i inspirativni dizajn.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Macanova tehnologija

Plovilo će biti zasnovano na postojećem modelu Frauscher 858 Fantom (na slici), koje u varijanti s klasičnim motorom nudi snagu do 430 KS. No, Porscheova varijanta bit će i snažnija.

Frauscher 858 Fantom

U gliser će biti ugrađena nova pogonska tehnologija Premium Platform Electric (PPE), koju Porsche razvija za novu generaciju svojeg SUV-a Macan. Uključivat će litij-ionsku bateriju kapaciteta 100 kWh, sinkroni motor s trajnim magnetima najnovije generacije, 800-voltnu tehnologiju, kao i mogućnost punjenja na brzim istosmjernim punjačima.

Gliser će biti dug 8,67 i širok 2,49 metara, a nudit će prostor za do devet putnika. Osim za promet unutarnjim vodama, bit će primjeren i za nešto uzburkanije more, sve uz nečujni rad motora i plovidbu bez emisija štetnih plinova. Prva serija od 25 primjeraka bit će kupcima isporučena tijekom 2024. godine. Cijena? Budući da klasični model ovog glisera košta oko 300.000 dolara, za očekivati je da će električna varijanta biti još skuplja.

YouTube MP3 - Hotmail
1