Porsche plijeni krivotvorine – od tableta za erektilnu disfunkciju do zračnih jastuka

Porsche plijeni krivotvorine – od tableta za erektilnu disfunkciju do zračnih jastuka

Suočen s procvatom tržišta krivotvorenih dijelova Porsche je angažirao tim stručnjaka čiji je glavni zadatak zaštititi robnu marku i s tržišta eliminirati razne krivotvorine koje ne samo da smanjuju zaradu proizvođača, već štete ugledu stuttgartske marke, ali mogu biti i vrlo opasne po svoje korisnike.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Porscheov tim za krivotvorine je tijekom prošle godine zaplijenio preko 200.000 raznih predmeta u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura. Od toga preko 33.000 predmeta su bili auto dijelovi u vrijednosti većoj od 2 milijuna eura.

Ne iznenađuje da se veliki broj krivotvorenih predmeta prodaje putem interneta, no internet nije jedino mjesto za kupnju lažne robe. Primjerice, iz Porschea ističu i da su se predmeti poput majica, šešira i sunčanih naočala pojavili svugdje, od hongkonškog sajma igračaka do revije Retro Classics u Stuttgartu.

Službenica za zaštitu branda, Michaela Stoiber, kaže kako srećom otkrivanje krivotvorina nije previše teško jer su mnogi proizvodi “daleko jeftiniji” od originala, mada se zna dogoditi i da se neki pokušavaju prodavati po višoj cijeni. S druge strane porscheov amblem je često “nevješto kopiran.” Stoiber je rekla da se često porscheov konj mijenja nekom drugom životinjom, a susrela sa i s “ovcom koja stoji na zadnjim nogama.”

Otprilike 80% krivotvorene robe dolazi iz Kine, a mnogi od njih proizvode se u gradu Shenzhenu, nadomak Hong Konga. Kao rezultat toga, Stoiber putuje tamo nekoliko puta godišnje kako bi sudjelovala u racijama tamošnjih vlasti.

Mnogi krivotvoreni predmeti su odjeća, ukrasi te dijelovi, a Stoiber posebno ističe neobičan slučaj iz Turske. Tamo je u suradnji s lokalnim vlastima zaplijenjeno nekoliko tisuća navodnih pilula za erektilnu disfunkciju u obliku porscheovog amblema.

Što se automobilskih dijelova tiče, krivotvorena roba može biti opasna jer Porsche primjećuje da krivotvoritelji proizvode sve, od zračnih jastuka do kočničkih diskova i kotača. To predstavlja potencijalno ozbiljno sigurnosno pitanje jer ove komponente nikada nisu testirane ili odobrene.

Stoga, bez obzira na marku automobila koju vozite čuvajte se krivotvorina.

Podijeli:
1