Porsche Panamera Sport Turismo – karavan vaših snova

Porsche Panamera Sport Turismo – karavan vaših snova

Porsche je pred ženevsku premijeru predstavio svoj prvi karavanski model. Sukladno ranijim najavama ovaj model nosi oznaku Sport Turismo, a njegov dolazak je najavljen istoimenim konceptni modelom iz 2012. Uz naziv produkcijski je model ostao vjeran studijskoj najavi i općenito koncepcijom, uz dakako novi styling, veću dozu praktičnosti i slične stavke koje je donijela nova, druga generacija modela Panamera u odnosu na svog prethodnika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nadalje, u odnosu na limuzinski model Sport Turismo se može pohvaliti većom ponudom prostora na stražnjoj klupi i u prtljažniku što je zasluga više linije krova. Točnije, zapremina prtljažnika iznosi 520 dm3 (425 dm3 u izvedbi E-Hybrid), odnosno 20 dm3 više nego u limuzini, a ista preklapanjem stražnjih naslona (40:20:40) raste na 1390 dm3 (1295 dm3).

Uz standardni električni pokretani poklopac prtljažnika i daljinsko preklapanje naslona stražnjih sjedala, kupcima će na raspolaganju stajati i razne opcije personalizacije prtljažnog prostora putem mnogih opcijskih dodataka koji će omogućiti još višu razinu praktičnosti i upotrebljivosti ovog automobila.

Inače, Sport Turismo je zadržao duljinu i širinu standardne izvedbe, odnosno one iznose 5049 i 1937 mm, no 5 je mm viši (1428 mm), a otraga je dostupa i stražnja klupa s tri sjedeća mjesta. Dakako, i dalje se kupci mogu odlučiti za dva zasebna stražnja sjedala. Što se općenito opreme i uređenja interijera tiče oni su više-manje vjerno prenijeti iz limuzine.

Zanimljiv detalj ovog modela čini i aktivni stražnji krovni spojler koji nudi tri različita podešenja ovisno o brzini i odabranom načinu rada pogonskog sklopa i koji stvara do 50 kg dodatnog downforcea na stražnju osovinu.

U startu prilikom lansiranja kupci će moći izabrati između pet različitih izvedbi ovog noviteta. Točnije, radi se o verzijama Panamera 4, Panamera 4S, Panamera 4S Diesel, Panamera 4 E-Hybrid i Panamera Turbo. Ovu potonju izvedbu pokreće 4,0-litreni bi-turbo V8 snage 550 KS, dok se snaga ostalih verzija kreće između 330 i 462 KS.

Ulazni Panamera 4 Sport Turismo će na njemačkom tržištu stajati 97.557 Eura, dok će za Turbo Sport Turismo biti potrebno izdvojiti 158.604 Eura. Prve isporuke se očekuju u listopadu ove godine.

1