Porsche Mission X: hiperautomobil s visokim ciljevima

Porsche Mission X: hiperautomobil s visokim ciljevima

Porsche je za svoj 75. rođendan predstavio novi koncept električnog hiperautomobila, koji ima ambiciju postati najbrži serijski automobil na Nürburgringu te biti najmoćniji cestovni Porsche ikada

Prije točno 75 godina prvi je sportski Porsche 356 ‘No. 1’ Roadster dobio dozvolu za prometovanje cestom, pa se taj događaj slavi kao rođendan Porschea. Za ovu obljetnicu priredili su nešto posebno: koncept električnog hiperautomobila Mission X, agresivnog sportskog dvosjeda legalnoga za cestu, ali s neupitno trkaćim karakterom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Napad na rekord Nürburgringa

Mission X nosi Porsheovu DNK, donosi dašak Le Mansa na cestu i ima zadatak ostvariti vrlo ambiciozne ciljeve u pogledu performansi. Dužine 4,5 te širine 2 metra, ovaj hiperautomobil je kompaktan poput Carrere GT ili 918 Spydera, a nudi luksuz kakav do sada ova marka nije imala u svojem asortimanu. Od karoserije načinjene od ugljikovih vlakana, preko činjenice da će omjer mase i snage biti oko 1 KS za kilogram, jasno je da je Mission X stvoren bez kompromisa. Špekulira se da će snaga motora biti oko 1.500 KS.

Među ciljevima mu je postati najbrži automobil legalan za cestu koji je ikada napravio krug po stazi Nürburgring Nordschleife, imati razine downforcea veće od onih kod modela 911 GT3 RS te omogućiti punjenje 900-voltne baterije dvostruko brže nego kod Taycana Turbo S.

Interijer je opremljen luksuznim materijalima, posebnim kronometrom smještenim ispred suvozača, različito obojanim vozačkim i suvozačkim sjedalom kao i brojnim kamerama – kod kojih se snimanje svega što se događa u vozilu pokreće jednostavnim vozačevim pritiskom na tipku.

O mogućoj cijeni, broju primjeraka koji će biti sklopljeni te početku proizvodnje za sada nemamo informacija.

YouTube MP3 - Hotmail
1