Porsche će povećati vlasnički udio u Rimac Automobilima

Porsche će povećati vlasnički udio u Rimac Automobilima

Mate Rimac dao je ovoga vikenda intervju za njemački automagazin Automobilwoche, u kojem je otkrio nove planove za financiranje poslovanja i promjenu vlasničke strukture u svojoj kompaniji

Volkswagenova podružnica Porsche, koja već drži 15,5% udjela u Rimac Automobilima, uskoro bi trebala taj udio povećati do malo ispod 50%, potvrdio je Mate Rimac ovoga vikenda za njemački automagazin Automobilwoche. Taj će poslovni potez Porschea donijeti kompaniji iz Svete Nedelje 130 do 150 milijuna eura svježeg investicijskog kapitala, a dio je velikog restrukturiranja unutar koncerna Volkswagen koje se najavljuje već mjesecima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U istom poslovnom potezu, navodno, Rimac Automobilima bi mogao biti pripojen i Bugatti, o čemu mediji špekuliraju još od kraja prošloga ljeta. Dakako, iz Svete Nedelje nema službenih informacija, a Mate Rimac nije htio ulaziti u detalje dogovora unutar Volkswagen grupe. Konačna odluka trebala bi biti donesena u prvoj polovici godine, potvrdio je šef Porschea Oliver Blume.

Rimčeva kompanija trebala bi nakon ove transakcije početi još bliže surađivati s tvrtkama unutar VW-a koje su im bliske. Postali bi, naime, veći i značajniji dobavljač dijelova za Porsche, koji bi u drugoj polovici ovog desetljeća na tržište trebao izbaciti i potpuno električni punokrvni sportski automobil.

“Tržište superautomobila je ograničeno, ali je tržište za komponente mnogo veće. Zato i planiramo širenje kompanije”, prenose Nijemci Rimčeve riječi. Rimac Automobili bi trebali, prema sadašnjem planu, do početka 2023. godine više nego udvostručiti broj zaposlenika. Umjesto sadašnjih oko tisuću, u ranim mjesecima 2023. kompanija bi trebala zapošljavati čak 2.500 ljudi. Istodobno rade i na izgradnji velikog kampusa na kojem će se smjestiti većina ureda i proizvodnih pogona.

NADOPUNA: Mate Rimac je na Facebooku potvrdio da se o širenju suradnje s Porscheom pregovara, ali da njihov vlasnički udio niti nakon povećanja neće biti ni blizu 50%. Rimac Automobili ostat će nezavisna kompanija s mnogo kupaca koji im nisu nužno suvlasnici.

Podijeli:
1