Porsche 959 Paris-Dakar na aukciji, cijena prava sitnica!

Porsche 959 Paris-Dakar na aukciji, cijena prava sitnica!

Ako poželite kupiti automobil kakvih je napravljeno samo šest primjeraka i još k tome ako taj auto ima trkaći pedigre, morat ćete itekako duboko zaviriti u džep. No, bogati će se kolekcionari sigurno okupiti 27. listopada u Porsche Experience Center-u (Atlanta, SAD) na aukciji poznate kuće RM Sotheby’s.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, tog će dana biti održana aukcija jednog od samo šest proizvedenih Porschea 959 Paris-Dakar i to, primjerka koji je nastupio na ovoj legendarnoj utrci 1985. godine s višestrukim pobjednikom relija Paris-Dakar, Renéom Metgeom, za upravljačem (konkretni automobil prikazan je na fotografijama).

Natjecateljski Porsche 959 Paris-Dakar se, dakako, temelji na supersportskom modelu 959 koji je imao pogon na sva četiri kotača, a pokretao ga je 6-cilindrični Twin-turbo boxer. Trkaći primjerak, doduše, pokreće atmosferski 3,2-litreni boxer iz modela 911 Carrera, no automobil je opremljen i podesivim ovjesom. Zapravo, radi se o “spinu” proizašlom iz zaustavljenog porscheovog programa razvoja reli automobila za Grupu B.

Na žalost, ovaj konkretni 959 Paris-Dakar nije završio utrku 1985. zbog kvara na dovodu ulja, no Metge je u Dakaru slavio godinu dana kasnije, s drugim Porscheom 959.

I, na kraju ono najzanimljivije. RM Sotheby’s predviđa kako će ovaj primjerak Porschea 959 Paris-Dakar dostići cijenu između (preračunato iz USD) 2,6 i 2,9 milijuna Eura.

– – –

Fotografije: Robin Adams, © RM Sotheby’s

Podijeli:
1