Porsche 911 kao hibrid, ali ne prije 2023.

Porsche 911 kao hibrid, ali ne prije 2023.

Porsche je u Los Angelesu prošlog tjedna predstavio novu generaciju modela 911 u Carrera S i 4S izvedbama, a uskoro će ponuda biti proširena i drugim dobro poznatim verzijama ovog automobila uključujući i novi 911 Turbo GT3 i sl. U konačnici na tržište će stići i prvi hibridni 911.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, jedan od vodećih ljudi zaduženih za 911-icu August Achleitner je potvrdio da u Porscheu spremaju hibridnu izvedbu riječima da će hibrid biti “sljedeći korak u evoluciji 911-ice što znači kako se na tržištu neće pojaviti barem još četiri godine.” Drugim riječima, hibridna se izvedba ovog automobila može očekivati kao dio facelifta upravo predstavljenog automobila.

Achleitner je time potvrdio kako je ova generacija razvijena i za hibridni pogonski sklop te dodao da vrijedi pričekati na taj model rekavši da hibridnu 911-icu ne treba uspoređivati s istovrsnim izvedbama Panamere ili Cayennea, već na umu treba imati model 919 Le Mans. Dakle, prvenstveni će zadatak električnog dijela pogona biti dodatno unaprijediti performanse vozila.

Točna, konfiguracija pogonskog sklopa za sada ostaje nepoznatom, no pretpostavlja se da će električni motor biti zadužen za pokretanje prednje osovine. Nadalje, tu bi trebala biti litij-ionska baterija, no nije jasno hoće li se raditi o plug-in hibridnom pogonu ili će hibridna 911-ica imati samo neku vrstu sustava prikupljanja energije.

Ono što je poznato je da u Porscheu nisu zadovoljni s trenutnom tehnologijom baterija, odnosno njihovim performansama, težinom i sl. Očekuje se kako bi se u narednim godinama to trebalo promijeniti, odnosno kako će tehnologija dovoljno napredovati da zadovolji standarde porscheovih stručnjaka.

Na kraju dodajmo kako nam ostaje i vidjeti gdje će se u ponudi 911-ice smjestiti dotični hibrid. Hoće li se raditi o alternativi Carreri, o izvedbi iz sredine ponude ili će se smjestiti na njen vrh?

Podijeli:
1