Policijski radari u Dubaiju nadziru prekršitelje izolacije

Policijski radari u Dubaiju nadziru prekršitelje izolacije

Umjesto da mjere brzinu i snimaju vozače koji prebrzo voze određenom dionicom ceste, policijski radari s kamerama sada snimaju apsolutno sve koji se kreću cestama ovog emirata, te tako pomažu u nadzoru provedbe strogih mjera izolacije koje su na snazi

U Dubaiju su, kao uostalom i u velikom dijelu svijeta, na snazi zaštitne mjere za sprječavanje širenja koronavirusa. U ovom emiratu one uključuju zabranu kretanja javnim površinama i cestama apsolutno svim žiteljima, osim onima koji imaju posebne propusnice. Propusnice mogu dobiti radnici u određenim zanimanjima koja su okarakterizirana kao esencijalna, a svi ostali mogu se prijaviti tek za kratkotrajne propusnice (trajanja tek nekoliko sati) kako bi otišli u nabavku, kod liječnika i slično.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom cijelog dana u Dubaiju se zbog pandemije koronavirusa provodi i dezinfekcija javnih površina, a sva kretanja prometnicama su ograničena. Nadzor nad njima provodi se na prilično inovativan način. Policija je, naime, preprogramirala svoje radare za nadzor brzine – koji su, usput rečeno, u Dubaiju vrlo gusto raspoređeni. Radari sada ne bilježe brzinu kretanja vozila kako bi snimili i kaznili prebrze vozače, već snimaju apsolutno sva vozila koja pored njih prođu.

Drakonske kazne za kršenje izolacije

Automatskim prepoznavanjem registracijskih pločica odmah se vrši provjera, pa se tako otkrivaju svi oni koji nemaju propusnicu za kretanje, a ipak su se odlučili na vožnju. Prekršiteljima koji budu uhvaćeni u nedozvoljenoj vožnji odmah slijedi kazna, a iz nje se mogu “izvući” jedino ako podastru dokaz o dozvoli kretanja, odnosno propusnicu.

Kazne su, ako ste se pitali, drakonske. Za pojedince koje se u prekršaju uhvati prvi puta kazna iznosi oko 100.000 kuna, a za drugo ponavljanje prekršaja dvostruko je viša. Za treći prekršaj iste vrste najmanja je kazna 200.000 kuna, a uz to se može dobiti i do tri godine zatvora.

YouTube MP3 - Hotmail
1