Policija prekinula ilegalni “Street race” u Novom Zagrebu

Policija prekinula ilegalni “Street race” u Novom Zagrebu

Protekloga vikenda PU zagrebačka provela je akciju kojom je prekinuta ilegalna utrka automobila kao i nedozvoljeno okupljanje većeg broja osoba, pri čemu su utvrđeni brojni prekršaji i nedozvoljene preinake vozila

Ovoga vikenda u večernjim i noćnim satima na području Novog Zagreba, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s djelatnicima Carine i Stanice za tehnički pregled u Zagrebu, proveli su preventivno-represivnu akciju, slijedom dobivenih informacija o održavanju ilegalnih auto utrka, tzv. “Street race”. K tome, prijavljeno je i okupljanje većeg broja osoba, što nije u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

20 neispravnih vozila, jedno privremeno oduzeto

Tijekom akcije utvrđeni je veći broj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prvenstveno u segmentu tehničke neispravnosti vozila. Zbog čega je čak 20 vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled u Stanicu za tehnički pregled vozila u Gradu Zagrebu, gdje je za navedena vozila utvrđena tehnička neispravnost u smislu “opasnih nedostataka na vozilima”

Radilo se primarno o nadogradnjama i preinakama koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnika o homologaciji vozila. Navedena vozila su isključena iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama dok su vozači prekršajno sankcionirani kaznama u iznosu od dvije do pet tisuća kuna.

Policija napominje i da je u suradnji s djelatnicima Carine, zbog prekršaja iz Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU, jedno vozilo privremeno oduzeto.

Izvanredni tehnički pregled (Foto: PUZ)
Ilegalne prerade vozila (Foto: PUZ)

Policija upozorava

Iz PU zagrebačke su povodom ovog događaja uputili i upozorenje javnosti: “I ovom prilikom želimo upozoriti sve ljubitelje brzina i utrka da ceste nisu površine namijenjene za takvu vrstu dokazivanja svojih vozačkih sposobnosti i vještina, kao i tehničkih mogućnosti te karakteristika njihovih vozila već za to postoje posebno namijenjene površine uz posebne sigurnosne mjere te uz kontrolirane uvjete na kojima se takve utrke mogu održavati, a da se ne dovodi u rizik njihova sigurnost niti sigurnost drugih sudionika u prometu.”

Policijska uprava zagrebačka najavljuje i da će kroz suradnju i koordinaciju s nadležnim institucijama, kao i ubuduće prikupljati sva saznanja o svim vrstama okupljanja u smislu ilegalnih “Street race” utrka te poduzimati sve mjere i radnje s ciljem sprječavanja organiziranja, okupljanja i održavanja spomenutih ilegalnih utrka.

YouTube MP3 - Hotmail
1