Pogledajte koliko su novi automobili sigurniji od starih

Pogledajte koliko su novi automobili sigurniji od starih

Usporedba snimki crash testova istih modela automobila, ali različitih generacija i godišta, vrlo zorno prikazuje koliko je napredovala ova industrija u pogledu sigurnosti prilikom sudara

Polagane i inkrementalne promjene u tehnologijama izrade automobila ponekad je teško primijetiti. Danas gotovo svi automobili slijede vrlo stroge sigurnosne standarde i na testovima dobivaju vrhunske ocjene, dok njihove šasije i karoserije mogu podnijeti velike udarce te svejedno spasiti živote putnika. No, okrenemo li se unatrag samo 20-ak godina, vidjet ćemo da to u ne tako dalekoj prošlosti nije bio slučaj, naprotiv. Automobili su još prije samo desetljeće ili dva bili značajno opasniji za vozača i putnike.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kronologija sigurnosti

Vrlo zanimljiv niz usporednih videa, na kojima vidimo crash testove iz prošlosti te one aktualne, složio je nedavno pokrenuti YouTube kanal The Car Crash. Ono što su učinili vrlo je jednostavno, ali iznimno efektno – uzeli su slične snimke standardiziranih crash testova za automobile, otkada se oni provode i snimaju na taj način, pa ih kronološki montirali jednu za drugom. Kada napredak u području pasivne sigurnosti tako vidite, bit će vam daleko jasnije koliko daleko je tehnologija danas stigla i – možda – zašto su automobili toliko skuplji u današnje vrijeme.

Vlasnici ovog YouTube kanala izradili su do sada svoje video usporedbe za Mercedesove klase A, C i E, BMW serije 3, Hondu Accord, Audi A4, Opel Astru te Volkswagen Golf. Kod nekih povijesne snimke sežu i u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kod drugih u devedesete, a u nastavku donosimo neke od njihovih najzanimljivijih videa.

VW Golf, od 1. do 8. generacije

Audi A4, od 1994. na ovamo

Opel Astra, od 1. do 6. generacije

Mercedes-Benz C klasa, od 1993. do danas

YouTube MP3 - Hotmail
1