Pininfarina Teorema – teorijski koncept električnog autonomnog vozila

Pininfarina Teorema – teorijski koncept električnog autonomnog vozila

Talijanski dizajnerski studio koji se bavi i izradom automobila objavio je svoju viziju autonomnog automobila budućnosti. Krasi ga radikalan dizajn podređen uživanju u vožnji i izgled za kojim će se mnogi okretati

Iz talijanskog dizajnerskog studija stiže, kako mu i samo ime kaže, teorijski koncept automobila budućnosti – Pininfarina Teorema. Ovaj je koncept izrađen isključivo u digitalnom obliku, a kao takvoga Pininfarinini su ga inženjeri izradili uz pomoć tehnologija virtualne stvarnosti. On predstavlja interpretaciju potpuno električnog i autonomnog vozila stvorenog za uživanje, druženje putnika, te za njihovu povezanost s okolinom kroz koju se voze.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unutrašnjost vozila osmišljena je po uzoru na dnevni boravak, pa se tamo može smjestiti do pet ljudi u sjedećem položaju, ili nešto manje ako neki od njih požele ležati. Ideja je da se putnici druže ili odmaraju dok ih Teorema autonomno prevozi do željene destinacije.

Razgledavanje okoline bit će moguće zahvaljujući AR zaslonima ugrađenima u prostrane prozore Teoreme, pa će sustav moći putnicima davati dodatne informacije o svemu što kroz prozore vide. Interakcija s vozilom u potpunosti je digitalna i obavlja se kroz tipke skrivene ispod ugodnih materijala unutrašnjosti.

Teorema je, ponovno u teoriji, duga 5,4 a visoka 1,4 metra, baterije su smještene u podnici, pa bi šasija trebala biti poput skateboarda, ravna i s minimalnim zauzećem prostora. Karoserija je, pak, podređena aerodinamici zbog povećanja dosega. Sve ovo lijepo zvuči u teoriji, a tamo će vrlo vjerojatno i ostati. Teorema je osmišljena primarno kao pokazni automobil na kojem će Pininfarina demonstrirati svoje viđenje tehnologija mobilnosti, no teško da će ikada zaživjeti u praksi, barem ne u ovom obliku.

YouTube MP3 - Hotmail
1