Peugeot predstavio model 9X8, uzdanicu za Le Mans

Peugeot predstavio model 9X8, uzdanicu za Le Mans

Sljedeće se godine Peugeot vraća na najpoznatiju endurance utrku u svijetu, i to s namjerom da pobijedi pred domaćom publikom. Njihov bolid koji to ima cilj ostvariti predstavljen je ovoga tjedna

Peugeot je na utrci 24 Le Mansa prvi puta pobijedio 1992., pa potom i 1993. godine, s modelom Peugeot 905. Uspjeh su zabilježili još jednom, 2009. godine, kada je na kultnoj utrci pobijedio njihov Peugeot 908. Od tada na najpoznatijoj etapi endurance serije nisu nastupali, no za 2022. godinu najavljuju velike stvari.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovoga su tjedna tako predstavili hibridni hiperautomobil 9X8, razvijen u njihovom odjelu dizajna i strojarstva, u suradnji s divizijom Peugeot Sport. Osim Le Mansa, s ovim će modelom napasti i FIA World Endurance Championship za 2022. godinu, a vjeruju da i u cijelom prvenstvu imaju šanse za pobjedu.

Peugeot 9X8 diči se iznimno agresivnim linijama i naprednom aerodinamikom, te upadljivom shemom boja koja će se isticati u prijenosu na televiziji – kako izvana tako i iznutra. Ono što također izdvaja ovaj model od ostalih uobičajenih endurance vozila jest i izostanak stražnjeg krila. U Peugeotu kažu da su uspjeli izraditi hiperautomobil s toliko dobrim aerodinamičkim svojstvima, da im takav dodatni spojler nije bio potreban. “Ne pitajte nas samo kako smo to uspjeli! Namjera nam je držati to tajnom koliko god je moguće”, poručio je direktor Stellantisove Motorsport divizije Jean-Marc Finot i dodao da je izbacivanje stražnjeg krila omogućilo elegantnu siluetu kakva nije viđena desetljećima.

Kad je riječ o pogonu, ni tu se nije štedjelo. 9X8 pogoni 2,6-litreni bi-turbo V6 (90°) motor snage 680 KS, uz sprijeda smješteni elektromotor/generator snage dodatnih 200 kW. Hibridni sustav radi na naponu od 900 V, a pogoni ga napredna baterija visoke energetske gustoće koju su također sami izradili.

Podijeli:
1