Peugeot e-Expert, dostavno vozilo na električni pogon

Peugeot e-Expert, dostavno vozilo na električni pogon

Slijedeći primjer Opela, odnedavno člana PSA grupacije, i Peugeot je predstavio svoje lako gospodarsko vozilo na istoj platformi kao i Vivaro. Njihova inačica naziva se e-Expert i dolazi u tri izvedbe koje se razlikuju po dužini

Vođeni komercijalnim uspjehom s više od 195.000 proizvedenih vozila od lansiranja 2016., PEUGEOT Expert ponudit će novu gamu u segmentu kompaktnih kombija – no ovoga puta sa 100% električnim motorom. Ponuda ove linije vozila bit će proširena modelom e-Expert, kombijem koji će na električni pogon nuditi isti tovarni prostor kao i njegov pandan pogonjen fosilnim gorivima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovo je vozilo nastalo ulaskom Opela u grupaciju PSA,pa je gotovo identično svojim karakteristikama nedavno najavljenom kombiju Vivaro-e, samo što će e-Expert na prednjoj masci nositi poznati znak lava. Ponovimo, za svaki slučaj, još jednom osnovne karakteristike kojima će PSA pokušati pridobiti kupce na svoja električna gradska dostavna vozila.

Dvije autonomije i tri karoserije

Peugeot e-Expert nudit će dvije razine autonomije nudeći do 330 km po WLTP testnom ciklusu, a kupcima su na raspolaganju dvije opcije autonomije, uz kapacitet litij-ionske baterije od 50 kWh ili 75 kWh.

Novi Peugeot e-Expert dolazi u 3 dužine (Compact 4,6m, Standard 4,95m i Long 5,30m), dok u izvedbama Standard i Long može dolaziti i s 5 ili 6 sjedala, fiksnih ili preklopnih. Kapacitet vuče mu je do 1000 kg, a korisna nosivost do 1275 kg. Karakteristike su, kažu, temeljene na činjenici da gotovo 80% vozača lakih gospodarskih vozila prelazi manje od 200 km dnevno, kao i time da je pristup gradskim središtima sve češće ograničen, pa je u njih dopušteno ući samo sa 100% električnim vozilima.

Maksimalna brzina e-Experta je 130 km/h, ubrzanje 0 do 100 km/h mjeri 13,1 sekundi, a od 80 do 120 km/h deklarirano je na 12,1 sekundu.

Dostupna su dva tipa ugrađenog punjača, i to sa 7,4 kW jednofaznim punjačem kao standard ili pak 11 kW trofaznim punjačem kao opcijom. Pogonske baterije su smještene ispod tovarnog prostora.

Novi PEUGEOT e-Expert bit će lansiran u Europi u drugoj polovini 2020, a proizvodit će se u tvornici u Francuskoj.

YouTube MP3 - Hotmail
1