Peugeot 3008DKR Maxi je spreman za Dakar 2018.

Peugeot 3008DKR Maxi je spreman za Dakar 2018.

Po povratku sa sedmog i posljednjeg niza testnih vožnji u Maroku, momčad Peugeot Total, koja je zauzela prva tri mjesta na pobjedničkom postolju relija Dakar 2017, sada je spremna za sljedeće izdanje najzahtjevnijeg svjetskog rally-raida koji će se održavati u Južnoj Americi od 6. do 20. siječnja 2018.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ekipe Stéphane Peterhansel / Jean Paul Cottret, Sébastien Loeb / Daniel Elena, Carlos Sainz / Lucas Cruz i Cyril Despres / David Castera poredat će se na startnoj liniji relija Dakar 2018. za upravljačem sasvim novog trkaćeg automobila sa znakom lava: modela Peugeot 3008DKR Maxi.

Sljedećeg siječnja četiri ekipe momčadi Peugeot krenut će na putovanje od oko 10.000 kilometara preko Perua, Bolivije i Argentine. Na programu je 15 etapa, raznolike podloge koje uključuju dine, andske klance strmih padina i pustinjske krajolike te ekstremne meteorološke uvjete. Službenu rutu relija Dakar 2018. otkrit će organizator, A.S.O. 22. studenoga ove godine.

Iako sastav momčadi Peugeot Total ostaje isti za reli Dakar 2018, na trkaćem automobilu izvedene su korjenite promjene za optimalne performanse. Tehnička ekipa Peugeota Sport radila je na tome da automobil sa znakom lava postane još pouzdaniji uoči izazova koji ga očekuje. Novi model 3008DKR Maxi temelji se na estetici serijskog 3008, koji je proglašen Automobilom godine 2017, a pokretan je 3-litrenim motorom s dvostrukim turbopunjačem i 2 pogonska kotača. Najvidljivija izmjena odnosi se na trag kotača koji je proširen za 200 mm radi povećanja stabilnosti. Također, ovjes je prilagođen kako bi bilo lakše upravljati automobilom.

Sve četiri posade aktivno su sudjelovale u programu testnih vožnji tako da je Peugeot 3008DKR Maxi ove godine skupio više od 18.000 kilometara u Maroku, Portugalu i Francuskoj. Međutim, svjesni su toga da im nova tehnička pravila ne idu u prilog. Naime, najmanja dozvoljena masa je povećana, dok su suparnički automobili postali lakši, čime dobivaju veću slobodu u drugim područjima. Ipak, najveća poteškoća relija Dakar bit će sama fizionomija tog izazova.

Četiri posade Peugeota same su, na dva ili na četiri kotača, skupile čak 19 ukupnih pobjeda i 148 pobjeda po etapama, tako da je to najuspješnija postava u povijesti relija Dakar. Usprkos tim dostignućima, Peugeot ostaje skroman uoči početka 40. izdanja tog velikog klasika rally-raida koji se po 10. put održava u Južnoj Americi. Peugeot ga je osvojio šest puta: njegova prva pobjeda seže do daleke 1987. s automobilom 205T16 Grand Raid.

Fotografije su napravljene tijekom testnih vožnji u Sahari, pokraj Erfouda (Maroko)

Podijeli:
1