Pet inovacija u autoindustriji koje je omogućila NASA

Pet inovacija u autoindustriji koje je omogućila NASA

Inovativne svemirske tehnologije koje je razvila američka svemirska agencija NASA ponekad se nađu i u cestovnim automobilima. Izdvajamo pet tehnologija koje su iz svemirskih programa došle u autoindustriju i tamo postale danas prepoznatljive inovacije

  1. Udobnija sjedala

Zahvaljujući NASA-inim inženjerima koji su proučavali prirodne položaje tijela astronauta na Skylabu, američkoj prvoj svemirskoj postaji, izrađeni su prvi nacrti ljudskog tijela u neutralnom položaju. Na temelju njihovih mjerenja Nissan je počeo izrađivati nova sjedala za vozače automobila koja su imala cilj biti udobnija i bliža tom “prirodnom” položaju tijela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

To je rezultiralo novim sjedalima Nissana Altime 2013. godine, a danas se sjedala s određenom izvedenicom ove tehnologije nalaze u većem broju Nissanovih automobila.

  1. Senzori tlaka u gumama

Maleni senzori koji su danas ugrađeni u mnoge automobilske naplatke i tamo mjere tlak u gumama izvorno su razvijeni u NASA-i, u ranim danima programa Space Shuttle. Tlak zraka u senzorima prenosi se u električni otpor koji omogućava očitanje vrijednosti tlaka u stvarnom vremenu. Tako je tehnologija koja je omogućavala siguran povratak astronauta na Zemlju stigla i u putničke automobile.

  1. Keramičke nanočestice

Korištenjem nanotehnologije NASA je pokušala pronaći rješenje za brzo krpanje dijelova svemirskih letjelica koji bi bili oštećeni trenjem među površinama. Cilj je bio iskoristiti postojeća maziva da do mjesta na kojem je potreban popravak prenesu nanočestice i tako zapune pukotine ili istrošena područja.

U konačnici ovo rješenje nije nikada zaživjelo u svemirskoj primjeni, ali je njegov razvoj nastavljen u privatnom sektoru. Tako se došlo do keramičkih nanočestica koje su danas sveprisutne u mazivima za cestovna vozila.

  1. Toplinska izolacija

Na osnovu materijala kojima je Space Shuttle toplinski izoliran od visoke temperature pri ulasku u atmosferu nastale su izolacijske deke kakve se danas koriste u trkaćim bolidima za zaštitu vozača od pretjerane topline iz motora. NASA-ina tehnologija također se nalazi u filterima zraka koji štite vozače utrka od ispušnih plinova i omogućavaju im disanje svježeg, čistog zraka.

  1. Autonomna vožnja

NASA-ini laseri inicijalno razvijeni za slijetanje letjelica na Mjesec, kao i tehnologije umjetne inteligencije koje omogućuju snalaženje roverima na nepoznatim terenima drugih svemirskih tijela, danas se nalaze u automobilima kako bi oni mogli “vidjeti” stanje u prometu oko sebe. Ovi sustavi koriste duboko učenje kako bi prepoznavali predmete u svojoj blizini i omogućili autonomnu vožnju kroz gužve i izbjegavanje sudara.

1