U Pariz stižu novi Citroën C5, Peugeot 208 i Renault Clio?

U Pariz stižu novi Citroën C5, Peugeot 208 i Renault Clio?

Čini se kako će ovogodišnji pariški auto salon, koji će svoja vrata otvoriti u listopadu, biti prepun za europska tržišta značajnih noviteta. Za sada znamo kako ova priredba biti iskorištena za premijeru novog BMW-a Z4, kako će Audi tamo predstaviti konalnu produkcijsku izvedbu vog električnog crossovera E-Tron i sl, a sada stižu informacije o premijeri tri vrlo značajna modela francuskih proizvođača.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, AutoBild tvrdi da će u Pariz premijere imati nova generacija renaultovog Clia, peugeotovog mu konkurenta, odnosno modela 208 te citreonove limuzine D segmenta, dakle novog C5.

Novi Clio bi se na tržištima trebao pojaviti već prije kraja godine, odnsono nedugo nakon pariške premijere. Temeljit će se na unaprjeđenoj izvedbi trenutne platforme CMF-B, a očekuje se kako će najviše pažnje privući novi 1,3-litreni turbo benzinski motor. Ranije glasine su upućivalne na mogućnost zamjene 1,5-litrenog dizela s tzv. blagim hibridom, no za sada nema nikakvih službenih potvrda tih navoda.

Novi Peugeot 208 će se temeljiti na novoj platformi pod oznakom CMP što će omogućiti značajnije smanjenje mase i povećanje ekonomičnosti ovog vozila. Prve fotografije testinih primjeraka daju naslutiti da će ovaj model narasti dimenzijama te da će imati dulji međuosovinski razmak što će se pozitivno odraziti na povećanje prostora u unutrašnjosti vozila.

Na kraju tu je i novi C5. Vijest o njegovoj pariškoj premijeri treba uzeti s nešto malo više rezerve. Naime, iz Citroëna je već ranije potvrđeno da će njegovo nasljednika lansirati 2020. Prema do sada dostupnim podacima novi C5 neće biti tradicionalno vozilo D segmenta, već će se raditi o automobilu “mentalitetom sličnom Cactusu”, a kao inspiracija bi trebao poslužiti konceptni CXperience. Ako uistinu Citroën predstavi produkcijsku verziju ove jeseni prodaja bi mu trebala započeti tijekom 2019,a to i nije prevelika promjena plana u odnosu na 2020.

Jedva čekamo listopad.

Podijeli:
1