Pao je dogovor u EU: svi novi automobili od 2035. bit će bez emisija

Pao je dogovor u EU: svi novi automobili od 2035. bit će bez emisija

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o novom propisu, koji je ranije predložila Europska komisija – prema njemu, zabranjuje se prodaja novih automobila na fosilna goriva od 2035. godine

Postignut je ključni dogovor predstavnika Europskog parlamenta i Vijeća, prema kojem će, unatoč ranijem negodovanju nekih država članica, u Europskoj uniji svi novi automobili od 2035. godine morati biti u kategoriji vozila bez štetnih emisija. Novi standardi emisija CO2 bit će uvedeni postupno, pa će tako 2030. godine prosječna emisija ugljikovog dioksida za nove automobile morati biti smanjena za 55%, a kod kombija za 50%. Samo pet godina nakon toga očekuje se potpuni prelazak na “čiste” pogone.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova je odluka jasan znak proizvođačima i stanovnicima te bi trebala ubrzati proizvodnju i prodaju vozila s niskim ili nultim otpuštanjem ugljičnog dioksida. Isto tako, prelazak na električne i druge ekološki prihvatljive pogone pomoći će u ostvarenju cilja, prema kojem industrija transporta mora do 2050. godine postati potpuno klimatski neutralna.

Iz Komisije poručuju da potvrde ovakvih planova jasno pokazuju da EU namjerava ostvariti svoje klimatske ciljeve. Isto tako signal su da ruska agresija na Ukrajinu neće usporiti tranziciju na čistu energiju, već je može samo ubrzati.

Poticaji i iznimke

Ovaj dogovor sada još moraju prihvatiti, većinom glasova, Europski parlament i Vijeće, a nakon toga on će postati i obvezujući za sve države članice EU.

U sklopu ove inicijative dogovoreno je i kako će institucije EU financijski poticati prelazak na transport bez emisija. Europski će fondovi biti usmjereni ka industriji ekološki prihvatljivih vozila i povezanim tehnologijama, pogotovo prema malim i srednjim poduzećima koja su i najranjiviji dio dobavnog lanca.

Od obveze prelaska na pogone s nultim emisijama bit će izuzeti mali proizvođači automobila, oni koji godišnje proizvedu do tisuću vozila (dakle, pretežno proizvođači hiperautomobila).

YouTube MP3 - Hotmail
1