Pametno prilagodljivo sjenilo iz Boscha

Pametno prilagodljivo sjenilo iz Boscha

Sunčev odsjaj koji zasljepljuje vozače uzrok je velikog broja prometnih nesreća, a u Boschu smatraju da modernom tehnologijom mogu riješiti taj problem

Odsjaj snažnog sunčevog svjetla izravno u oči vozača može biti opasan, pa i poguban ako se dogodi u kakvoj kritičnoj prometnoj situaciji. Podaci pokazuju da je upravo on uzrok velikog broja prometnih nesreća, i to češće nego bilo koji drugi vremenski utjecaj, a vjerojatnost za doživjeti ili izazvati nezgodu po vrlo sunčanom vremenu je 16% veća nego pri normalnim uvjetima. Iz Boscha smatraju da novom tehnologijom “virtualnog sjenila” mogu riješiti taj problem.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Umjesto tradicionalnog sjenila koje vozači mogu spustiti i zakloniti se od sunca, Bosch predlaže rješenje u vidu prozirnog, adaptivnog sjenila. Ono se sastoji od prozirnog LCD zaslona i kamere, te ponešto pametno osmišljenih algoritama umjetne inteligencije. Krajnji cilj je vidljiv na priloženoj slici i videu – najsjajnije sunčeve zrake koje bi bile usmjerene izravno prema očima vozača automatski će biti zatamnjene, ali ne na način da se vozaču smanjuje vidno polje.

Kamera snima položaj lica vozača, algoritmi pronalaze točno mjesto gdje mu se u određenom trenutku nalaze oči, te zatamnjuju dijelove sjenila kako bi se smanjio utjecaj blještanja bez da se ometa pogled na cestu. Inovacija je najkorisnija u vrijeme svitanja i sumraka kada su odbljesci najopasniji.

Prva je ovo revolucija u sjenilima u stotinu godina, kažu iz Boscha, a za svoj su Virtual Visor na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu dobili i nagradu za inovativnost (CES 2020 Innovation Award). Prihvati li industrija ovo rješenje, ono bi trebalo značajno povećati sigurnost vozača i drugih sudionika u prometu, i to na vrlo jednostavan način.

YouTube MP3 - Hotmail
1