Pagani Huayra Tricolore, superautomobil posvećen akrobatskim avionima

Pagani Huayra Tricolore, superautomobil posvećen akrobatskim avionima

Kako bi obilježili 60. rođendan talijanske zrakoplovne akrobatske skupine Frecce Tricolori, u Paganiju su pripremili posebno ograničeno izdanje svoje Huayre. Početna cijena ovog hiperautomobila bit će 5,5 milijuna eura, plus porezi i druga davanja, a proizveden je u samo tri primjerka

Talijanski proizvođač remek-djela na kotačima, Pagani Automobili, najavio je ovoga tjedna novu ediciju svojeg aktualnog modela, Huayre. Ovo obljetničko izdanje naziva se Pagani Huayra Tricolore, a odaje počast talijanskoj zrakoplovnoj akrobatskoj skupini Frecce Tricolori, koja 1. ožujka sljedeće godine slavi 60. rođendan. Sličnu posvetu u Paganiju su organizirali i prije 10 godina, na 50. rođendan ove skupine, s modelom Zonda Tricolore.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao i tada, ovogodišnji model bit će izrađen u samo tri primjerka. Vanjski dizajn i inženjerska rješenja ostaju istovjetna legendarnom modelu Huayra, a izdanje Tricolore vizualno će se isticati talijanskom trobojnicom rastegnutom preko boka vozila te brojnim detaljima preuzetima iz avioindustrije.

Uzor za dizajn kokpita bio je model mlaznog zrakoplova kakav je proslavio Frecce Tricolore, Aermacchi MB-339. Tako su pomno odabrani materijali, svi odreda iz zrakoplovne industrije, posebno osmišljen izgled, dekorativna rasvjeta i umeci koji označavaju izdanje Tricolore – sve je u ovim automobilima posvećeno zrakoplovima i podređeno “pilotu”, tj. vozaču.

Od ostalih manjih promjena izdvajaju se prednji i stražnji aerodinamički dodaci zaduženi za maksimalni downforce, pa uz ugrađeni V12 motor s 840 KS i 1.100 Nm te masu od 1.270 kg ovaj automobil zaista “leti” kao mlažnjak.

Snaga se prenosi 7-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem s elektromehaničkim diferencijalom. Sustav prijenosa 35% je lakši od standardnog prijenosa s dvostrukom spojkom. To je tek jedna od mjera olakšavanja konstrukcije ovog vozila kojoj su u Paganiju pribjegli. Ostale uključuju napredne kompozitne materijale šasije i karoserije, te korištene u izradi V12 motora.

Cijena ovog ograničenog izdanja će, dakako, biti u skladu s tradicijom Paganija i njihovih posebnih ograničenih izdanja vozila. Svaki od tri primjerka Huayre Tricilore koštat će 5,5 milijuna eura, plus porez i ostala davanja.

Iako Huayru Tricolore kupiti ne možete, a sva je prilika da je nikada nećete uživo ni vidjeti, nitko vas ne može spriječiti da uživate u atraktivnom video zapisu kojim Pagani s Frecce Tricolori akrobatima najavljuje svoje novo izdanje jednog od najluksuznijih sportskih automobila u svijetu.

YouTube MP3 - Hotmail
1