Pagani Huayra Tricolore, superautomobil posvećen akrobatskim avionima

Pagani Huayra Tricolore, superautomobil posvećen akrobatskim avionima

Kako bi obilježili 60. rođendan talijanske zrakoplovne akrobatske skupine Frecce Tricolori, u Paganiju su pripremili posebno ograničeno izdanje svoje Huayre. Početna cijena ovog hiperautomobila bit će 5,5 milijuna eura, plus porezi i druga davanja, a proizveden je u samo tri primjerka

Talijanski proizvođač remek-djela na kotačima, Pagani Automobili, najavio je ovoga tjedna novu ediciju svojeg aktualnog modela, Huayre. Ovo obljetničko izdanje naziva se Pagani Huayra Tricolore, a odaje počast talijanskoj zrakoplovnoj akrobatskoj skupini Frecce Tricolori, koja 1. ožujka sljedeće godine slavi 60. rođendan. Sličnu posvetu u Paganiju su organizirali i prije 10 godina, na 50. rođendan ove skupine, s modelom Zonda Tricolore.

Kao i tada, ovogodišnji model bit će izrađen u samo tri primjerka. Vanjski dizajn i inženjerska rješenja ostaju istovjetna legendarnom modelu Huayra, a izdanje Tricolore vizualno će se isticati talijanskom trobojnicom rastegnutom preko boka vozila te brojnim detaljima preuzetima iz avioindustrije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uzor za dizajn kokpita bio je model mlaznog zrakoplova kakav je proslavio Frecce Tricolore, Aermacchi MB-339. Tako su pomno odabrani materijali, svi odreda iz zrakoplovne industrije, posebno osmišljen izgled, dekorativna rasvjeta i umeci koji označavaju izdanje Tricolore – sve je u ovim automobilima posvećeno zrakoplovima i podređeno “pilotu”, tj. vozaču.

Od ostalih manjih promjena izdvajaju se prednji i stražnji aerodinamički dodaci zaduženi za maksimalni downforce, pa uz ugrađeni V12 motor s 840 KS i 1.100 Nm te masu od 1.270 kg ovaj automobil zaista “leti” kao mlažnjak.

Snaga se prenosi 7-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem s elektromehaničkim diferencijalom. Sustav prijenosa 35% je lakši od standardnog prijenosa s dvostrukom spojkom. To je tek jedna od mjera olakšavanja konstrukcije ovog vozila kojoj su u Paganiju pribjegli. Ostale uključuju napredne kompozitne materijale šasije i karoserije, te korištene u izradi V12 motora.

Cijena ovog ograničenog izdanja će, dakako, biti u skladu s tradicijom Paganija i njihovih posebnih ograničenih izdanja vozila. Svaki od tri primjerka Huayre Tricilore koštat će 5,5 milijuna eura, plus porez i ostala davanja.

Iako Huayru Tricolore kupiti ne možete, a sva je prilika da je nikada nećete uživo ni vidjeti, nitko vas ne može spriječiti da uživate u atraktivnom video zapisu kojim Pagani s Frecce Tricolori akrobatima najavljuje svoje novo izdanje jednog od najluksuznijih sportskih automobila u svijetu.

Podijeli:
1