Padaju zanimljivi brzinski rekordi… Traktora i kosilica

Padaju zanimljivi brzinski rekordi… Traktora i kosilica

Prije malo više od godinu dana popularni Stig iz Top Geara je postavio novi svjetski rekord za najbrži traktor postignuvši brzinu od 140,44 km/h. Petnaest mjeseci kasnije postavljen je novi brzinski rekord za traktore, a na prijestolje je zasjeo JCB Fastrac 8000 s brzinom od 166,72 km/h.

Rekord je postavljen na pisti aerodroma Elvington u Engleskoj, a za upravljačem se nalazio Guy Martin, inače vozač motocikala i TV voditelj. Veliki JCB-ov traktor pokreće 7,2-litreni 6-cilindrični dizelski DieselMax motor snage 746 kW, odnosno 1014 KS i najvećeg okretnog momenta od 2500 Nm. Standardni CVT mjenjač je zamijenjen ZF-ovim 6-stupanjskim prijenosom, a za aerodinamička unaprjeđenja se pobrinuo Williams Advanced Engineering, odnosno ekipa iz F1 momčadi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Video snimka ovog rekorda će biti objavljena nešto kasnije na jednom britanskom kanalu koji je pratio ovaj uspjeh.

Ranije ovog mjeseca je postavljen i novi rekord za kosilice. Hondin Mean Mover je postavio novi Guinnessov rekord za ubrzanje do 100 km/h s prosječnim vremenom od 6,285 sekundi. Ovu temeljito dotjeranu kosilicu pokreće motor iz Honde CBR1000RR snage 193 KS. U Hondi tvrde da bi ova kosilica teška svega 69 kg mogla dosegnuti najveću brzinu veću od 240 km/h. Za vjerovati je da će nam to uskoro i dokazati.

Podijeli:
1