Ovo su automobili koji se najčešće i najrjeđe kvare, prema ADAC-u

Ovo su automobili koji se najčešće i najrjeđe kvare, prema ADAC-u

Njemački ADAC objavio je najsvježiju statistiku najčešćih kvarova na automobilima i top ljestvicu kvarljivih, ali i najkvalitetnijih modela na njihovim cestama

Njemački je autoklub ADAC objavio svoju redovitu godišnju statistiku o kvarovima vozila, nastalu prema podacima o intervencijama njihove službe za pomoć na cesti. Podaci se odnose na kvarove automobila starih između 3 i 10 godina, a analizirano je 132 modela automobila koji su se tijekom prošle godine pokvarili na njemačkim cestama. U statistiku su ušli samo oni modeli kojih je u Njemačkoj registrirano preko 10 tisuća primjeraka.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Najčešće se kvari akumulator

Ne iznenađuje podatak da je od gotovo 3,5 milijuna zabilježenih kvarova nešto manje od polovice uzrokovao akumulator, njih 46,2%. Ovaj uzrok vodeći je otkako je ADAC počeo voditi ovu statistiku 1967. godine, uz neke fluktuacije. Pojašnjeno je kako je porast s oko 41% na preko 45% kvarova akumulatora u posljednje dvije godine prouzročen pandemijom, odnosno činjenicom da se automobili manje voze (jer ljudi rade od kuće), što dovodi do češćih kvarova akumulatora nego kada se oni kontinuirano pune i prazne.

Na drugom mjestu uzročnika, s 15,5% kvarova, nalazi se motor, slijede ga razni kvarovi iz područja kočenja, karoserije, upravljanja, šasije i pogona, strujnih kvarova bilo je 10,3%, gume su krive za 7%, dok su za preostali manji dio vozačkih nevolja krivci bili gorivo, klima uređaji te ispušni sustavi i katalizatori.

Iz detaljne ADAC-ove statistike izdvojit ćemo i prvih 8 “top” modela automobila s najmanje kvarova te 8 “flop” modela, s najviše zabilježenih kvarova tijekom protekle godine.

Rang TOP modeli FLOP modeli
1. Toyota Aygo Smart Forfour
2. Audi A1 Hyundai i20
3. Mini Renault Clio
4. Renault Captur Toyota C-HR
5. Suzuki Vitara Toyota Corolla
6. Audi Q3 Ford S-Max
7. BMW serije 1 Opel Insignia
8. BMW X1 VW Sharan

YouTube MP3 - Hotmail
1