Ovaj “automobil” najefikasnije je vozilo na vodik na svijetu

Ovaj “automobil” najefikasnije je vozilo na vodik na svijetu

Eksperimentalno vozilo nastalo na nizozemskom Tehničkom sveučilištu Delft prevalilo je gotovo 2.500 kilometara s jednim punjenjem goriva, postigavši pritom i svjetski rekord

Ekipa okupljena oko projekta Eco-Runner Team Delft, na tamošnjem tehničkom sveučilištu, novi je svjetski rekorder u efikasnosti vodikovih pogona za vozila. Njihov eksperimentalni bolid Eco-Runner XIII nedavno je uspio prevaliti čak 2.488,5 kilometara s jednim punjenjem vodika, bez nadopunjavanja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tim od samo dvadesetak studenata ovime se bavi od 2021. godine, kada su postavili i svoj prvi rekord od 1.196 kilometara. Nakon toga krunu im je bila uzela Toyota Mirai s prevaljenih 1.360 kilometara, pa su Nizozemci povećali napore i dvije godine u nizu ponovno oborili i te rekorde. Lani su prevalili 2.055,68 km, a ove godine i to dodatno “podebljali” za oko 450 km.

Kako bi to postigli, morali su optimizirati aerodinamiku, povećati efikasnost elektromotora vlastite izrade, unaprijediti tehnologiju gorivnih vodikovih ćelija te smanjiti gubitke koji se stvaraju pri pretvaranju vodika u električnu energiju, pa potom i te energije u kinetičku. U konačnici su gotovo 2.500 kilometara uspjeli prevaliti sa samo 950 grama vodika, tijekom čak tri dana vožnje na testnoj stazi, gdje su stvorili optimalne uvjete. Njihovo postignuće pratili su i stručnjaci Guinnessove knjige rekorda, koji su i službeno potvrdili ovaj rekord.

YouTube MP3 - Hotmail
1