Opel Rocks-e gradski je minijaturni auto za mlade

Opel Rocks-e gradski je minijaturni auto za mlade

Njemačka marka ovim bi vozilom htjela zakoračiti u novu eru i otvoriti novi segment tržišta koji nazivaju SUM vozila, odnosno Sustainable Urban Mobility, koji će popuniti prazninu između mopeda i automobila

Novo električno vozilo za novo vrijeme u gradu – slogan je kojim Opel predstavlja najnoviji dodatak svojoj ponudi, maleni gradski automobil Opel Rocks-e. Onima koji prate trendove u segmentu gradske mikromobilnosti ovaj će automobil biti prilično poznat. Radi se, naime, o istom modelu kao što je Citroën Ami, kojim je prošle godine francuska marka pokrenula trend minijaturizacije vozila. Kako je riječ o proizvođaču unutar iste grupacije PSA, Opel je sada od francuske tvrtke preuzeo gotovo sve dijelove ovog gradskog autića i prilagodio ga svojim potrebama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Opel Rocks-e tako je postao električno “SUM” vozilo (Sustainable Urban Mobility) koje obećava održivost i mobilnost na gradskim cestama, a namijenjeno je prije svega mladima. Na njemačkim cestama, naime, ovaj se mališan registrira kao lako motorno vozilo, nešto između mopeda i automobila, pa ga s dozvolom kategorije AM mogu voziti osobe s navršenih 15 godina. Ograničenja najviše snage od 6 kW te najveće brzine od 45 km/h proizvođač je ispoštovao i prilagodio se publici na koju cilja – onoj kojoj bi ovo mogao biti prvi “pravi” automobil u životu.

Rocks-e dug je (ili bolje rečeno kratak) 2,41 metra, baterija od 5,5 kWh puni se putem standardne kućne utičnice za 3 i pol sata te omogućava doseg od oko 75 kilometara (prema WLTP ciklusu). Cijela konstrukcija automobila teži tek 471 kg budući da je karoserija načinjena od plastike. Kako bi uštedjeli na izradi, svi vanjski paneli potpuno su simetrični – lijeva i desna strana automobila su jednake, kao i prednja i stražnja.

Zbog toga se i vrata otvaraju u suprotnim smjerovima, jedna prema naprijed druga prema natrag, kako bi se smanjila potreba za izradom većeg broja različitih dijelova. Unutrašnjost je rudimentarna i nudi tek osnovne (zakonski uvjetovane) funkcije. Za sve ostalo vozaču i suvozaču trebao bi poslužiti njihov pametni telefon s MyOpel aplikacijom.

Maleni plastični električni automobil za mlade, na kojem se štedjelo na svakom koraku, imat će vjerojatno i adekvatnu cijenu. Citroën Ami na francuskom tržištu košta tek oko 6 tisuća eura, a može ga se unajmiti po cijeni od samo 19,99 € mjesečno. Opel Rocks-e će, pak, prvo na tržište Njemačke, no prodajna cijena još nije objavljena. Sljedeće godine ponuda će biti proširena na veći broj zemalja.

YouTube MP3 - Hotmail
1