Opel priprema autonomni prototip za sljedeću godinu

Opel priprema autonomni prototip za sljedeću godinu

Opel planira krajem iduće godine započeti s testiranjima u potpunosti autonomnog testnog prototipa koji će u konačnici omogućiti razvoj i proizvodnju te lansiranje u potpunosti autonomnog produkcijskog vozila. Ovaj bi prototip trebao započeti sa svojim testiranjima u rujnu sljedeće godine, a navodno će se temeljiti na Insigniji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Opel je dio projekta Ko-HAF (Kooperatives hochautomatisiertes Fahren), a riječ je o njemačkom projektu koji je započeo još 2015. i završit će do kraja 2018. Opel bi dakle pred sam kraj ovog projekta trebao predstaviti svoja dostignuća u vidu spomenutog prototipa i nakon toga nastaviti daljnji razvoj kako bi pripremio konačni proizvod za svoje kupce.

Opel konkretno sada radi na razvoju kompjuteriziranih mapa i procesu preuzimanja kontrole nad automobilom od strane vozača. Nadalje, razvija se software i sustav senzora koji će nadzirati potencijalne inpute vozača za vrijeme autonomnog upravljanja. Stručnjaci iz Rüsselsheima razvijaju i sustav automatskog uključenja na autocestu i vožnju po njoj uključujući pretjecanja te isključivanje iz prometa.

Mnoga testiranja će se u konačnici odraditi u stvarnom prometu, no veliki dio će se riješiti i putem kompjuterskih simulacija. Također, Opel je sada dio Grupe PSA, koja također radi na razvoju sustava autonomnog upravljanja pa je za vjerovati da će njemački proizvođač podijeliti iskustva s francuskim vlasnicama.

YouTube MP3 - Hotmail
1