Opel najavio novu Corsu, novi koncept, nove motore…

Opel najavio novu Corsu, novi koncept, nove motore…

Opel je u svom tehničkom centru u Rüsselsheimu održao TechDay na kojem su otkrivene neke pojedinosti o budućnosti ove njemačke marke koje je još uvijek relativno nedavno prešla u vlasništvo francuske Grupe PSA.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije svega potvrđeno je ono što smo već i od ranije znali, a to je da će se većina opelovih proizvoda ubuduće temeljiti na PSA-ovim platformama – CMP (Common Modular Platform) i EMP2 (Efficient Modular Platform). Ove modularne platforme su poprilično fleksibilne pa u Opelu napominju kako ih je moguće koristiti za sve od coupea i kabrioleta pa do velikih crossovera.

Nadalje, potvrđeno je kako će premijera nove generacije Corse biti održana tijekom sljedeće godine, odnosno kako će ovaj gradski automobil tijekom sljedeće godine već biti dostupan kupcima, a njena proizvodnja će biti povjerena opelovim pogonima u španjolskoj Zaragozi. Također, nova Corsa će biti dostupna i u električno pokretanoj izvedbi te biti jedan od četiri opelova modela s elektrificiranim pogonskim sklopovima koji će biti lansirani prije 2020.

Unatoč planovima za elektrifikaciju ne odustaje se od konvencionalnih motora. Drugim riječima, Opel će biti zadužen za razvoj nove generacije 4-cilindričnih benzinskih motora Grupe PSA. Naglašeno je da će ovi motori biti “optimizirani za rad u kombinaciji s električnim motorima.” Drugim riječima, bit će korišteni kao dijelovi hibridnih pogonskih sklopova. Njihova komercijalizacija se očekuje tijekom 2022. i ugrađivat će se u modele svih marki Grupe PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel i Vauxhall) te na svim tržištima na kojima će se ti automobili prodavati.

Razvoj ovih motora je već u tijeku i kada stignu na tržište zamijenit će prvenstveno PSA-ov 1.6 PureTech pogonski stroj, a za sada znamo kako će biti opremljen turbopunjačem, izravnim ubrizgavanjem goriva, promjenjivim upravljanjem ventila i drugim modernim tehničkim rješenjima.

Na kraju dodajmo i kako je šef opelovog dizajna Mark Adams iskoristio priliku da najavi skoru premijeru nove studije koja će biti predstavljena prije kraja ove godine, vjerojatno na ovogodišnjem izdanju pariškog auto salona. Za sada o ovom konceptu nema konkretnijih informacija, no Adams je rekao da će ovaj automobil “pokazati sve ono što želimo da Opel bude.”

Drugim riječima, ovaj će automobil biti prije svega najava budućeg opelovog dizajna, a prvi produkcijski model pod njegovim utjecajem će vjerojatno biti nova Corsa.

YouTube MP3 - Hotmail
1