Opel će sigurno prijeći na PSA-ove motore i platforme

Opel će sigurno prijeći na PSA-ove motore i platforme

Nakon što je francuska Grupa PSA, novi vlasnik Opela, utvrdila kako je učinkovitost njihovih tvornica veća od onih opelovih, sada je utvrđeno i da je ekonomičnost motora razvijenih u Rüsselsheimu manja od onih koji se ugrađuju u peugeotove i citroenove modele.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Upravo iz tog razloga Grupa PSA je odlučila da modeli Opela prijeđu na nove pogonske strojeve, a uz to opelovi će budući modeli biti temeljeni na PSA-ovim platformama. Potvrdio je to šef PSA-ova razvoja Gilles Le Borgne rekavši kako je riječ o procesu koji se neće provesti preko noći, već će za to trebati koja godina, no svakako će prijelaz biti ostvaren.

Uz ekonomičnost jedan od glavnih razloga velike želje za što bržim prijelazom je i ušteda. Tu ne mislimo samo činjenicu da će se novac utrošen za razvoj budućih motora i platformi sada “raspodijeliti” na više modela, već u Grupi PSA žele prestati plaćati General Motors (bišem opelovom vlasniku) naknade za prava na korištenje tehnologije i patente. Le Borgne kaže kako je cilj umanjiti i u konačnici eliminirati te troškove “što je prije moguće.”

Ostaje vidjeti kako će se sve to odraziti na opelove radnike zadužene za razvoj pojedinih tehnologija i rješenja te na novi razvojni i testni centar u Rüsselsheimu u koji je nedavno utrošeno oko 210 milijuna Eura. Što se noviteta pod opelovom značkom tiče njihov prelazak na PSA-ovu tehnologiju može donekle usporiti njihov dolazak na tržište samo u prijelaznom razdoblju, no kasnije će prelazak djelovati samo pozitivno.

Podijeli:
1