Opel će sigurno prijeći na PSA-ove motore i platforme

Opel će sigurno prijeći na PSA-ove motore i platforme

Nakon što je francuska Grupa PSA, novi vlasnik Opela, utvrdila kako je učinkovitost njihovih tvornica veća od onih opelovih, sada je utvrđeno i da je ekonomičnost motora razvijenih u Rüsselsheimu manja od onih koji se ugrađuju u peugeotove i citroenove modele.

Upravo iz tog razloga Grupa PSA je odlučila da modeli Opela prijeđu na nove pogonske strojeve, a uz to opelovi će budući modeli biti temeljeni na PSA-ovim platformama. Potvrdio je to šef PSA-ova razvoja Gilles Le Borgne rekavši kako je riječ o procesu koji se neće provesti preko noći, već će za to trebati koja godina, no svakako će prijelaz biti ostvaren.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uz ekonomičnost jedan od glavnih razloga velike želje za što bržim prijelazom je i ušteda. Tu ne mislimo samo činjenicu da će se novac utrošen za razvoj budućih motora i platformi sada “raspodijeliti” na više modela, već u Grupi PSA žele prestati plaćati General Motors (bišem opelovom vlasniku) naknade za prava na korištenje tehnologije i patente. Le Borgne kaže kako je cilj umanjiti i u konačnici eliminirati te troškove “što je prije moguće.”

Ostaje vidjeti kako će se sve to odraziti na opelove radnike zadužene za razvoj pojedinih tehnologija i rješenja te na novi razvojni i testni centar u Rüsselsheimu u koji je nedavno utrošeno oko 210 milijuna Eura. Što se noviteta pod opelovom značkom tiče njihov prelazak na PSA-ovu tehnologiju može donekle usporiti njihov dolazak na tržište samo u prijelaznom razdoblju, no kasnije će prelazak djelovati samo pozitivno.

Podijeli:
1