Ono kad ti ne ide od ruke: zvao vučnu službu upomoć, a njima otpao kotač

Ono kad ti ne ide od ruke: zvao vučnu službu upomoć, a njima otpao kotač

Jeste li znali da Kolumbija ovih dana vozi pod restrikcijama? Jedan vozač "zapeo" je sa svojim automobilom izvan kuće na dan kada ne smije voziti, pa je zvao vučnu službu – a na njoj potom doživio neobičnu nezgodu

Vožnja “par-nepar” bila je metoda smanjenja potrošnje goriva za vrijeme bivše države, a provodila se tako da su određenim danima smjela prometovati samo vozila kojima je zadnji broj na registracijskoj tablici bio parni, odnosno neparni. Parne registracije tako su smjele na ceste parnim, a neparne neparnim danima, a taj je zakon u SFRJ prvi puta donesen 1979. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, i sada, više od četiri desetljeća nakon toga, ovakve metode nisu posve napuštene. U nekoliko velikih kolumbijskih gradova početkom ovog je mjeseca uvedene su slične restrikcije. U dolini rijeke Aburá, koja obuhvaća i veliki grad Medellín, između 5 i 20 sati privatna osobna vozila s registracijskim oznakama koje završavaju s brojkama 1 i 7 – ne smiju se naći na cesti. Isto tako prometovanje je zabranjeno taksijima čiji broj tablice završava na 1, kao i motociklima kojima registracija počinje s 1 ili 7.

Pravila u Kolumbiji nisu uvedena zbog štednje goriva. Već zbog pretjeranog zagušenja prometa u gradovima, i nije prvi puta da se uvode u nekom obliku. Kazne za nepoštivanje propisa idu od oko 130 eura, pa sve do 250, ako policija uoči pogrešnu registraciju na cesti u pogrešno vrijeme pa odluči zaplijeniti vozilo. Nakon opširnog opisa prometne situacije – donosimo i jednu zabavnu posljedicu “par-nepar” vožnje u Medellínu.

Jedan je vozač u prvim danima nove regulacije “zapeo” s vozilom u gradu, pa ga je, na dan kada ne smije voziti, odlučio vučnom službom prebaciti kući. A putem, snimljeno je sve dashcamom, vučnoj je službi u vožnji otpao kotač. Reklo bi se narodu: “kad te ne ide, ne ide te…“.

YouTube MP3 - Hotmail
1